utorak, 15. septembar 2020.

Nasleđe i obrazovanje tema ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine 2020”

Manifestacija „Dani evropske baštine” u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje i to predstavljajući ulogu obrazovanja u nasleđu, kao i ulogu nasleđa u obrazovanju. Od samog početka obrazovanje predstavlja srž „Dana evropske baštine” i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope, bilo da se radi o praktičnim radionicama za manji broj učesnika ili je u pitanju neka velika javna izložba. Cilj je da se ovogodišnjom temom „Dana evropske baštine” pokaže potencijal nasleđa kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Ideja je da se putem ovogodišnje teme uspostavi ponovna veza sa znanjem, tradicijom ili veštinama koje su definisale naše okruženje, mesto i grad, te na taj način preispitamo šta bi obrazovanje moglo da znači za 21. vek.

Omladinsko pozorište „Dadov” učestvovaće u manifestaciji „Dani evropske baštine 2020” izvodeći predstavu „Četiri godišnja doba” u režiji Marka Čelebića. Predstava će se odigrati u „Dadovu”, u ponedeljak, 21. septembra u 20 časova.

„Četiri godišnja doba” (italijanski „Le quattro stagioni”) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, delo italijanskog baroknog kompozitora i violiniste Antonija Vivaldija. Delo je napisano 1723. godine, kao deo zbirke od 12 koncerata, a objavljen je 1725. godine. Ovo delo bilo je popularno naročito u Francuskoj, a sam kralj Luj XV zahtevao je da se jedan od ovih koncerata „Proleće” (La Primavera) izvodi specijalno za njega.

Zamisao je bila da predstava nastane prvenstveno kao kombinacija scenskog pokreta i narativnog, propratnog teksta. „Četiri godišnja doba”, koja nam je Vivaldi podario, prenosimo na scenu kao četiri evolutivna perioda ljudske vrste, od kamenog doba, srednjeg veka, baroknog perioda dvorova, pa sve do savremenog 21. veka. Predstava je zamišljena na način da komunicira sa publikom, nevezano od toga na kom području se igra – univerzalnim jezikom muzike i pokreta oživljavamo jedan put kroz vreme i analiziramo gde smo mi danas na tom putu. Predstava nastaje kao omaž čuvenoj predstavi „Dadova” iz 1990. godine, u režiji Gorana Golovkova, saopšteno je iz Omladinskog pozorišta „Dadov”.