utorak, 15. septembar 2020.

Grad pravovremeno obezbedio svu neophodnu pomoć gerontodomaćicama, nema zaraženih virusom korona

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević održala je danas radni sastanak sa gerontodomaćicama radne jedinice Stari grad i upravnikom Radne jedinice „Dnevni centri i klubovi za stare” Milošem Minićem.

Resorna sekretarka je zahvalila gerontodomaćicama jer su, kako je istakla, tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neprekidno pružale usluge korisnicima.

– Uložile ste ogroman napor i zato veliko hvala, jer vaša usluga ni u jednom trenutku nije bila obustavljena prema korisnicima. Takođe, hvala i na poštovanju svih epidemioloških mera, što pokazuju i rezultati, s obzirom na to da nema zaraženih ni korisnika ni zaposlenih – ukazala je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da u ovom trenutku uslugu pružaju 483 gerontodomaćice za oko 2.100 korisnika na nedeljnom nivou.

– Grad Beograd je pravovremeno obezbedio svu neophodnu pomoć. Gerontodomaćice su snabdevene sredstvom za dezinfekciju i zaštitnom opremom, dok se usluga obavlja prema uputstvima Gradskog zavoda za javno zdravlje. Za službu „Pomoć u kući” obezbeđeno je 5.000 higijenskih maski, 2.640 pamučnih perivih maski i 92.400 rukavica. Za navedene namene je izdvojeno više od 2.300.000 dinara. Takođe, nabavljena su i sredstva za dezinfekciju ruku i površina, kao i alkohol. Obezbedili smo i zaštitnu radnu odeću (2.472 zaštitna mantila i 618 pari klompi), za koju smo izdvojili više od pet miliona dinara – navela je Stanisavljevićeva i dodala da je bitno istaći da zaštitna oprema ostaje u stanovima korisnika.

Gerontodomaćica Biljana Smiljanić je ponovila da služba nije prestajala sa radom tokom pandemije virusa korona.

– Malo smo korigovali usluge, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Bitno je da su naši korisnici zadovoljni. Zadovoljni smo i zbog nove zaštitne opreme koju su nam obezbedili Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Grad Beograd – istakla je Smiljanićeva.

Uslugu pomoći u kući gerontodomaćice pružaju u 14 beogradskih opština – Vračar, Savski venac, Zvezdara, Čukarica, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Voždovac, Rakovica, Zemun, Mladenovac, Sopot, Obrenovac i Lazarevac. Gerontodomaćice realizuju aktivnosti usluge pomoći u kući po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge, poštujući vrhovni princip rada „interes korisnika na prvom mestu”. Uz njihovu pomoć korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima (prirodnom okruženju) i učestvuju u aktivnostima dnevnog života.

Pomoć u kući obezbeđuje se licima koja usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke i psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne osnovne lične i životne potrebe i obezbeđuje se u trajanju do dva sata dnevno po korisniku, tri ili pet dana u sedmici, osim subotom i nedeljom. Pet dana u nedelji pomoć dobijaju nepokretna lica i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pomoć u kući obezbeđuje se pružanjem pomoći u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba i to: pripremanja obroka, održavanja odevnih predmeta i posteljine, higijene stana, zagrevanja prostorija, nabavke prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu, odvođenja korisnika do lekara i preuzimanja recepata, nabavke lekova i obavljanja drugih poslova, zavisno od potreba korisnika.