utorak, 15. septembar 2020.

Vesić: Lazarevac nastavlja da se razvija, svi građani Beograda ravnopravni

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas sa novoizabranim rukovodstvom Opštine Lazarevac, sa kojim je razgovarao o budućim projektima u ovoj opštini.

On je čestitao Bojanu Steviću na izboru za predsednika opštine i rekao da je Lazarevac i u prethodnom periodu imao dobro rukovodstvo, ali da je novoizabrani predsednik poslednjih osam godina motor razvoja ove opštine.

Uspeli smo da nađemo prostor za privrednu zonu u blizini Ibarske magistrale, kazao je Vesić i dodao da će u ovu opštinu doći jedna velika investicija, što je obećanje dato građanima Lazarevca.

– Jutros sam bio na sastanku u Vladi Republike Srbije gde smo razgovarali o investiranju u prigradske opštine Beograda. Mogu da vam obećam da će prva investicija koja će doći u Beograd biti realizovana u Lazarevcu. U ovom trenutku ne bi bilo ozbiljno da kažemo kada će se to desiti, mada imamo vrlo ozbiljne razgovore i konkretne datume, ali situacija u svetu sa koronom je takva da niko ništa sa sigurnošću ne može da tvrdi – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će narednih sedmica biti raspisan konkurs za prijem novih 150 komunalnih milicionera. 

– Primamo ih najviše zbog prigradskih opština. Kada je uvedena Komunalna milicija, u prigradskim opštinama nisu viđali komunalne milicionere, a oni moraju da rade u svim delovima grada i da građanima obezbeđuju komunalni red. To znači da, kada ih budemo primili, oni će morati da prođu i obuku. Stanice Komunalne milicije dobiće sve prigradske opštine, pa i Lazarevac, što znači da će biti više komunalnog reda – pojasnio je Vesić.

On je podsetio da se u ovoj opštini radi Ulica Janka Stajčića, te da su u blizini te ulice urađene i ulice Stanislava Sremčevića Crnog i Vladike Nikolaja Velimirovića u Lazarevcu. Nedavno smo, dodao je Vesić, otvorili i Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju, što je bila velika i civilizacijska stvar za Lazarevac. 

– On je trenutno najmoderniji u Beogradu i ponosan sam što Lazarevac ima i takav objekat, a to pokazuje da napredujemo kao društvo. Osim toga, na teritoriji dve opštine radimo veliki vodovod, povezujemo Arapovac i Mirosaljce, što će biti završeno do kraja ove godine. U dve mesne zajednice „Momčilo Pavlović” i „Branko Radičević” projektujemo kanalizacionu mrežu. Radimo i projektovanje vodovoda u pet sela na jugu ove opštine, što je za te stanovnike veoma važno, kao i za nas, jer svaki deo Beograda treba da se razvija ravnomerno – istakao je Vesić.

Nastavićemo sa ulaganjima u Lazarevac, naveo je Vesić i dodao da je politika Grada da svi građani Beograda budu ravnopravni.

– Tako smo Lazarevac i Barajevo povezali sa centrom Beograda BG vozom, a kada se bude završila rekonstrukcija pruge imaćemo više polazaka. BG voz je najbrža i najbolja veza sa centrom grada. Kako budemo gradili metro u gradu, tako ćemo širiti i povećavati broj polazaka BG voza, što će činiti jedinstvenu celinu – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Lazarevac će nastaviti da se razvija jer ima odličnu lokalnu vlast, Grad Beograd koji vodi računa o Lazarevcu, kao i Vladu Republike Srbije koja vodi računa o svakom delu Srbije. 

– Kada imamo jedinstvo vlasti i kada svi vodimo istu politiku, najbolja je garancija da ćemo se razvijati i da ćemo za godinu dana moći da kažemo da je u Lazarevcu bolje nego što je danas, kao što danas možemo da kažemo da je bolje nego pre četiri ili pet godina. Može da bude i bolje, uvek može bolje i biće tako ako nastavimo da se razvijamo kao zemlja – naglasio je Vesić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je rekao da su ovo teška vremena ne samo za Grad Beograd već i za celu Srbiju zbog virusa korona, ali da „nas to neće omesti da svakodnevo kucamo na vrata republičkih i gradskih institucija kako bismo realizovali mnoge projekte”.

– Cilj nam je da zajedničkim snagama poboljšamo vodovsnabdevanje opštine Lazarevac, da otvorimo nova radna mesta, ali i da rešavamo jedan od prioritetnih ciljeva, a to je plan razvoja vodovoda i kanalizacije 2020–2025. Dobili smo podršku Grada Beograda, Vlade Srbije i predsednika Vučića za priključenje na Auto-put „Miloš Veliki”, kao i za prolazak brze saobraćajnice kroz našu teritoriju, budućeg brzog koridira, koji će sa ekonomskog aspekta pozicionirati Lazarevac na dobro mesto na mapi gde se ukrštaju koridori u Srbiji – naveo je Stević.

On je dodao da je u ovoj opštini potrebno i rešiti problem parkiranja u centralnoj zoni, završiti izgradnju gradskog trga, te rešiti pitanje izmeštanja autobuske stanice iz centralnog gradskog jezgra.

Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i njegov zamenik Željko Pavlović.