utorak, 22. septembar 2020.

„Street art” akcija sa EU delegacijom u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti obeležena je u Beogradu po 12. put zaredom, a Beograđani koji žive u okolini Kalemegdana dobili su na trotoarima i pešačkim prelazima umetničke grafite koji promovišu bezbednost dece u saobraćaju. Savetnica za ekologiju u kabinetu gradonačelnika Beograda Katarina Kulić istakla je da će Gradska uprava sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem na čelu, raditi na sprovođenju Plana održive urbane mobilnosti.

– Prema ovom planu, u naredne dve godine biće urađeno 133 kilometra biciklističkih staza, a do kraja 2030. Beograd će imati ukupno 400 kilometara biciklističkih staza. Akcija koju sprovodimo zajedno sa EU delegacijom u Srbiji ima za cilj da nas podseća na to kako je radi dostizanja kvalitetnije životne sredine bitno da što više pešačimo, da vozimo bicikl i koristimo javni gradski prevoz. Pitanje zdravije životne sredine tiče se svakog pojedinca i svakoga dana možemo napraviti izbor da li ćemo se ponašati odgovornije prema okolini tako što ćemo sesti u automobil ili ćemo se opredeliti za neki ekološki prihvatljiviji način kretanja – rekla je Kulićeva.

Načelnik Odeljenja za urbanu mobilnost Ognjen Todorović je istakao da ovom simboličnom akcijom Grad Beograd želi da skrene pažnju na pešake kao najbitnije učesnike u saobraćaju.

– Od svih oblika kretanja u Beogradu, 24 odsto čini pešačenje. Grad Beograd je poslednjih godina realizovao veliki broj projekata koji se odnose na pešačku infrastrukturu, ali najznačajniji je vezan za proširenje pešačke zone. Sekretarijat za saobraćaj apeluje na sve sugrađane da više pešače jer je to, osim bicikliranja, jedini vid kretanja koji pozitivno utiče na zdravlje – kazao je Todorović.

On je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i obrate posebnu pažnju na pešake.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor kako bi se smanjnilo korišćenje putničkih automobila i poboljšali uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.