utorak, 22. septembar 2020.

Kraj akcije „Pešači i recikliraj”

„Pešači i recikliraj” jedna je od akcija sprovedenih u okviru Evropske nedelje mobilnosti zajedno sa Fondacijom „Riken”. Slogan ovogodišnje kampanje je „Izaberi! Pokreni se”, što znači da je svaki dan prilika da napravimo zdrave i korisne izbore, i za naše zdravlje i za životnu sredinu.

– Sakupljene limenke iz skulpture u obliku trocikla, koja se nalazi na Trgu republike, donirali smo udruženju „Živimo zajedno”. Ovakva udruženja su primer društveno korisnih organizacija koje su izuzetno značajne građanima kojima je pomoć najpotrebnija – rekla je Katarina Kulić, savetnica za ekologiju u kabinetu gradonačelnika Beograda.

Predstavnik Fondacije „Riken” Nemanja Komatović istakao je da su sakupljene količine liminki donirane udruženju „Živimo zajedno”.

– Ovo udruženje je naš dugogodišnji partner kome smo donirali i novac od sakupljenih liminki. U okviru kampanje Evropske nedelje mobilnosti bilo je još i iscrtavanje 3D pešačkih prelaza kod glavnog ulaza u Zoološki vrt – rekao je Komatović i zahvalio Gradu Beogradu na realizaciji projekta.

Predsednik udruženja „Živimo zajedno” Dejan Kozić podsetio je da ovo udruženje postoji više od 23 godine.

– Naše udruženje se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina i imamo više od 300 firmi u koje odlazimo po ove sirovine. Imamo dozvolu Ministarstva za reciklažu. Prošle godine smo bili prvi na konkursu za projekat kojim smo u pet gradova realizovali edukaciju i dodelili im kontejnere da bi započeli rad poput našeg – rekao je Kozić.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.