sreda, 23. septembar 2020.

Obeležen Dan znakovnih jezika i Međunarodna nedelja gluvih

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas na platou ispred Kulturnog centra Beograda obeležavanju Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih. Ovom događaju, koji priređuju Gradska organizacija gluvih Beograda i Kulturni centar Beograda i koji se održava uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, prisustvovali si i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, predstavnici republičke i gradske organizacije nagluvih, predstavnik Kulturnog foruma Austrije Edrijan Fejs, kao i predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović. Međunarodna nedelja gluvih ove godine traje od 21. do 27. septembra i obeležava se pod sloganom „Potvrdimo vrednosti prava gluvih osoba”.

Nataša Stanisavljević je istakla da se svakog 23. septembra, već tradicionalno, iz Beograda šalje zajednička poruka da treba obratiti pažnju na probleme gluvih i nagluvih lica, te da je to prilika da se predstave rezultati koje je Grad Beograd postigao u prethodnom periodu.

– Pre pet godina započeli smo realizaciju velikog projekta pod nazivom „Beograd bez barijera” kojim grad činimo dostupnim svim osobama sa invaliditetom, sa željom da imamo društvo koje će svima pružiti jednake šanse. Većina gradskih opština danas ima indukcione sisteme za amplifikaciju govora, koji gluvim i nagluvim licima pomažu u komunikaciji, a u 2021. godini ćemo te projekte započeti i u centrima za socijalni rad – najavila je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da se današnjom manifestacijom želi skrenuti pažnja javnosti na potrebu socijalne integracije osoba sa invaliditetom, kao i na neophodnu brigu i solidarnost društva sa ovom kategorijom stanovništva.

– Takođe, ovo je prilika da steknemo osnovna znanja iz znakovnog jezika kako bismo mogli uspostaviti komunikaciju sa našim sugrađanima za koje je to jedini način komunikacije, da im budemo od pomoći kada im je pomoć potrebna, ali i da učinimo nešto više za sebe, da sebe ispunimo radošću jer smo učinili nešto za drugoga. Moramo zajedno da gradimo okruženje u kojem svako ima ista prava i uslove za život – naglasila je Nataša Stanisavljević, podsetivši da Gradska organizacija gluvih Beograda broji 1.200 aktivnih članova, dok u Beogradu sa ovim senzornim problemom živi oko 4.000 osoba.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević podsetio je na zajednički sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i nadležnih institucija koji je održan 2017. godine, a kojim su započete suštinske promene u ovoj oblasti.

– Od 2017. godine počeli smo bliže da radimo sa savezima i udruženjima jer su upravo oni generatori ideja. Treba pomenuti i probleme na koje nailazimo u zajedničkom radu i sa kojima se suočavamo, a to su stereotipi i barijere koje postoje u našem društvu. Zato smo pokrenuli projekat „Srbija bez barijera” i biće mnogo projekata kojima ćemo se u budućnosti baviti. Jedan od problema je i obrazovanje i zapošljavanje, a ukoliko želimo da budemo društvo jednakih šansi, moramo podsetiti da su osobe sa invaliditetom po pitanju radnih sposobnosti sjajni i vredni. Zato pozivam kompanije da pruže priliku tim ljudima jer oni zaista vrede – rekao je ministar Đorđević, izrazivši nadu da će Srbija po svom odnosu prema osobama sa invaliditetom biti primer svim zemljama.

Skupu su se obratili i predstavnici udruženja gluvih i nagluvih, Kulturnog centra Beograda, kao i Kulturnog foruma Austrije, uz zajedničku ocenu da je znakovni jezik osnova za komunikaciju gluvih i nagluvih, te da on mora biti promovisan i dostupan svima jer omogućava efikasniju inkluziju.

Na kraju svečanosti organizovano je druženje sa prolaznicima i njihovo upoznavanje sa znakovnim jezikom, a posetioci su imali prilike i da prisustvuju predstavi za decu, koja je prikazana uz upotrebu znakovnog jezika.