četvrtak, 24. septembar 2020.

Nikodijević: Pred odbornicima u ponedeljak rebalans budžeta, novi vrtići i planovi regulacije

Na sednici Skupštine grada, koja će i ovog puta zbog epidemije virusa korona biti održana u „Sava centru”, u ponedeljak 28. septembra naći će se još jedan ovogodišnji predlog rebalansa budžeta, zatim odluke o izgradnji dodatnih vrtića, kao i planovi regulacije za levu i desnu obalu Dunava na Paliluli. 

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao je za Tanjug da budžet Grada Beograda, prema najnovijem rebalansu, iznosi 110 milijardi dinara i da je za oko 850 miliona dinara veći u odnosu na rebalans iz aprila, kada je počela epidemija virusa korona. 

– U aprilu, na početku, dobro smo planirali prihode i efekte krize, to jest dobro smo postupali u prethodnih meseci. Sada smo stabilizovali prihode u gradskoj kasi – kazao je Nikodijević.

On je dodao da dosadašnja socijalna davanja ostaju na istom nivou, veći deo novca predviđen je za dečju zašitu i orbazovanje i nastaviće se sa finansiranjem boravka svakog deteta i u privatnim i u državnim vrtićima.

– Pored toga, uz započetu gradnju šest vrtića biće doneta odluka o izgradnji još četiri, tako da će ukupno deset novih obdaništa biti izgrađeno u narednom periodu, i to u deset opština po jedan vrtić. Time ćemo smanjiti nedostajuće kapacite i verujem da sa izgradnjom tih deset vrtića više neće postojati liste čekanja – naveo je Nikodijević.

Kako je istakao, nastavljaju se investicije u putnu infrastrukturu, podsećajući da je započeta obnova Bulevara patrijarha Pavla, jedne od najvećih saobraćajnica koja treba da poveže Borsku i Crnotravsku ulicu sa Mostom na Adi, kako bi saobraćaj u tom delu grada bio rasterećen.

U cilju povećanja kapaciteta saobraćaja, nakon toga će uslediti i obnova Borske i Crnotravske ulice. 

– Završavamo Savski trg i sve započete projekte. Građani neće osetiti posledice krize jer uštede pravimo na nekim drugim mestima. Ono što je najvažnije za građane, dobro funkcioniše. To su socijalna davanja, investicije, rad komunalnih sistema, pa čak ćemo povećati i nivo ulaganja – rekao je Nikodijević.

Među predlozima urbanističkih planova, dva se odnose na „Beogradske elektrane” i povećanje njihovog kapaciteta, na fikasnost rada preduzeća, pre svega povezivanjem toplana na Voždovcu i Medakoviću. Cilj je da se omoguće novi priključci na sistem, kao i kvalitetnija usluga za postojeće korisnike.

Pred odbornicima će se naći i planovi regulacije za levu i desnu obalu Dunava na Paliluli – područja koja su bila urbanistički nerešena a predstavljaju problem i za građane i za grad.

Na dnevnom redu sednice naći će se i niz odluka koje podrazumevaju usaglašavanje sa zakonima, kaže Nikodijević i dodaje da je Beograd po investicijama i načinu raspolaganja novcem građana „jedan od vodećih u Jugoistočnoj Evropi”.

Odbornici će i ovaj put zasedati u „Sava centru” zbog epidemioloških mera, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

To će biti treći put da se sednica održava van zgrade na Trgu Nikole Pašića.