petak, 25. septembar 2020.

Otvorena izložba razglednica „Zemun – lučki grad”

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je danas u galeriji Kancelarije za mlade opštine Zemun izložbu starih razglednica pod nazivom „Zemun – lučki grad”. Izložbi, otvorenoj u okviru „Dana evropske baštine”, prisustvovali su predstavnici Sekretarijata za privredu, predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić, članovi Opštinskog veća, kao i Mira Nikolić, direktorka Turističkog društva ove opštine.

Andreja Mladenović je istakao da su „Dani evropske baštine” manifestacija koja se tradicionalno održava i da je zahvaljujući Sekretarijatu za privredu iz godine u godinu sve uspešnija.

– Veoma je važno da se podsetimo kako je i u prošlosti Evropa i njena kultura na neki način bila deo našeg grada, te da smo mi deo njene kulturne zajednice. Ponosni smo na taj evropski kulturni obrazac, a ovakvim izložbama pokazujemo pravu sliku našeg grada i njegovu prošlost. Ovom izložbom dočaraćemo kakav je u to vreme bio Zemun, njegov karakter pograničnog grada i mesto gde su se spajale razlike – kazao je Mladenović.

Govoreći o današnjem Zemunu, Mladenović je ukazao na veoma dobru saradnju republičkih, gradskih i opštinskih organa, koja je rezultirala povratkom zemunskog pristaništa.

– Ono dugo nije postojalo u našem Zemunu, a iako nas je epidemija usporila u tome da pristanište zaživi u punom obimu, nadamo se da će sledeće godine okolnosti biti drugačije i da ćemo uspeti da omogućimo i neke druge sadržaje koji će ljude sa turističkih brodova privući u Zemun. Na mapi Dunava Zemun ponovo zauzima svoje zasluženo mesto i predstavljaće i u budućnosti mesto koje je vredno posetiti i iz njega poneti lepe uspomene – kazao je Mladenović.

Predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić je podsetio da će zemunski pristan omogućiti mnogim posetiocima da bolje istraže lepote ove opštine.

– Imamo mnogo toga da pokažemo posetiocima i bićemo spremni da iduće turističke sezone još bolje ugostimo svakoga ko nam dođe u goste. Infrastruktura će biti dodatno uređena, a osim toga, mnogi projekti tek treba da budu realizovani. Zemunci su poznati po dobrodošlici i nadam se da će broj poseta sledeće godine biti udvostručen. Ovaj pristan značiće mnogo Beogradu kao celini i zaista sam ponosan na to što ćemo, kao Zemunci, moći da damo svoj doprinos povećanju ukupnog broja turista u glavnom gradu – kazao je Gajić.

Direktorka Turističkog društva Zemuna Mira Nikolić je podsetila da je u galeriji opštinske Kancelarije za mlade moguće videti 40 različitih motiva sa zemunskih razglednica, nastalih u poslednjih sto godina.

– U našem društvu imamo kolekcionare, a ovom izložbom želimo da mlađe generacije upoznamo sa vrednostima Zemuna koje danas zajednički negujemo. Izložba će trajati naredna četiri dana i ona je samo jedan od 14 programa koje Turističko društvo Zemuna organizuje u sklopu ukupno 40 programa, koliko ih se realizuje u okviru „Dana evropske baštine” u organizaciji Opštine Zemun – podsetila je Nikolićeva.