ponedeljak, 28. septembar 2020.

Vesić: Investicije su danas veće deset puta, a socijalna davanja nisu smanjena

Danas se u Beogradu gradi, investicije su deset puta veće nego za vreme prethodne gradske vlasti i zato nisu tačne primedbe da nema investicija i da one nisu planirane, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada.

Odgovarajući na ove primedbe naveo je niz investicija kao što je Bulevar patrijarha Pavla, koji je deo unutrašnjeg magistralnog prstena.

– Reč je o unutrašnjoj obilaznici oko Beograda. Do marta završavamo deo do Košutnjaka, u aprilu krećemo od Košutnjaka do Mosta na Adi kako bismo spojili most koji je završen bez pristupnih saobraćajnica. Raspisali smo tender i počinje proširenje Crnotravske i Ulice Save Maškovića, projektujemo proširenje prema auto-putu iz naselja Stepa Stepanović. Završetkom ovih radova dobićemo unutrašnju obilaznicu. Zaršavamo i obilaznicu oko Beograda, koja će biti gotova do kraja godine, a gradimo i 11 vrtića. Zatim, gradimo i fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu, vrednu 285 miliona evra, toplodalekovod Obrenovac–Beograd, vredan 200 miliona evra, Kumodraški kolektor, kao i regionalni vodovod Makiš–Mladenovac. Deca u Leštanima sada imaju najmoderniju školu, a doskora nisu imali ni toalet. Sve su to investicije kojih ima deset puta više nego u vreme prethodne vlasti – naglasio je Vesić.

Vesić se osvrnuo i na kritike da kanalizacija u Borči neće biti izgrađena ove godine.

– Za kanalizaciju u Borči smo izdvojili 55 miliona evra i uzeli kredit Evropske investicione banke u iznosu od 35 miliona evra. U novembru će biti raspisan tender za fabriku za preradu otpadnih voda, a u decembru za izgradnju kanalizacije. Jednostavno, to je procedura koju traži EIB. To se odnosi i na Autobusku stanicu koja se uveliko radi. Reč je o javno-privatnom partnerstvu Grada i BAS-a, te Grad nije izdvajao ni dinar za stanicu već radi okolne sobraćajnice – pojasnio je Vesić.

Posebno je naglasio da nije bilo smanjenja ulaganja u socijalnu zaštitu. Otvoreno je 11 klubova za stare, naknade se isplaćuju u dan, a nasleđen je dug od 400 miliona dinara za socijalne prinadležnosti.

– To je suština naše ekonomske politike jer se tako naš grad razvija i nastaviće da se razvija.

On je pojasnio da svaki budžet i rebalans budžeta, kako u gradu tako i u Republici, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

– Takvo je pravilo i tako je bilo oduvek, i ništa se vanredno ne dešava. Tako je bilo i kada smo usvajali prošli budžet i kada Republika usvaja budžet, što se i podrazumeva s obzirom na to da je budžet najvažniji akt. Zato rok objave nije osam dana, kao kod svih drugih odluka, izjavio je Vesić odgovarajući na iznesene primedbe tokom diskusije.

On je istakao i da je Zakon o glavnom gradu omogućio decentralizaciju, a to znači da se više ulaže u opštine, što je dokumentovao sa dva podatka.

–  Ove godine je obim budžeta gradskih opština, koje je dozvolio Grad Beograd, 12. 957.962.000 dinara, 2012. godine taj obim je izbnosio 7.745.046.000 dinara, te je razlika više od pet milijardi ili više od 40 miliona evra. Toliko se sredstava više raspoređuje gradskim opštinama, a planirano je da se u narednim godinama taj plan još poveća i to je prava centralizacija – istakao je Vesić.

Posebno je istakao da centralizacija nije samo u obimu novca već i u pravima koje su dobile gradske opštine, kao što je donošenje urbanističkih planova i osnivanje preduzeća.