utorak, 20. oktobar 2020.

Gradonačelnik ugostio ambasadora Kazahstana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić primio je u Starom dvoru ambasadora Republike Kazahstan u Srbiji Gabita Sizdikbekova.

– Sa ambasadorom Sizdikbekovim razgovarao sam o saradnji i dobrim odnosima koje prestonice naših republika imaju. Kada je 2016. godine potpisan Protokol o namerama između Grada Beograda i Grada Astane, današnjeg Nur Sultana, ustanovljena su buduća partnerstva u oblasti privrede, sporta i kulture. Veoma sam zadovoljan prijateljskim odnosima između naše dve države i glavnih gradova i nadam se budućoj, još boljoj saradnji – rekao je gradonačelnik Radojičić. 

Kako je naglasio, od 1996. godine, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, a danas Srbija neguje dobre diplomatske odnose sa Republikom Kazahstan. 

Osvrnuvši se na prestonicu Kazahstana i koncept pametnog grada koji ona već dugo primenjuje, ambasador Sizdikbek je istakao da je oduševljen Beogradom i njegovim razvojem. Ambasador je uputio poziv gradonačelniku Radojičiću da uskoro poseti Nur Sultan, prestonicu Kazahstana, i da tom prilikom analiziraju razvojne potencijale u pravcu angažovanja srpskih preduzetnika na kazahstansko tržište. Zvaničnici su se saglasili sa idejom razmene iskustava koja Kazahstan ima u primeni pametnih, savremenih tehnologija, kao i velikim potencijalom u pogledu njihove primene u Beogradu.