četvrtak, 29. oktobar 2020.

Održan okrugli sto „Ponašanje učesnika u saobraćaju”

Još jedan u nizu okruglih stolova povodom izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda sa akcionim planovima za period 2021–2025. godine održan je danas na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Tema današnjeg okruglog stola je „Ponašanje učesnika u saobraćaju”. Izlaganje na temu „Samoprijavljeno ponašanje učesnika u saobraćaju u Beogradu – rezultati ESRA istraživanja” imala je docent dr Jelica Davidović, a održano je i predavanje „Indikatori bezbednosti saobraćaja u Beogradu”. Posle toga usledile su diskusije i radionice.

Grad Beograd prepoznao je značaj indikatora bezbednosti saobraćaja. Terensko istraživanje sprovedeno je u 17 gradskih opština, merena su prekoračenja brzine, upotreba kaciga kod motociklista, sigurnosnog pojasa na prednjem i zadnjem sedištu, kao i upotreba sedišta za decu ispod 12 godina. Analiza procena indikatora prikazuje da ni za jednu od navedenih kategorija nije ostvaren zacrtani cilj, što otvara potrebu za novom strategijom bezbednosti učesnika u saobraćaju za period 2021–2025. godine.

U cilju pripreme što kvalitetnijeg dokumenta i uspešne realizacije, pripremljena je serija okruglih stolova – radionica na kojima se obrađuju najbitnije teme, u organizaciji Saobraćajnog fakulteta. Na ovaj način trebalo bi da se unapredi svest najvažnijih subjekata o obimu problema bezbednosti saobraćaja i mogućnostima smanjivanja stradanja u saobraćaju. Cilj je takođe da se usaglase najvažniji stavovi, a posebno oni koji se odnose na sprovođenje mera i aktivnosti koje utiču na najvažnije sadržaje Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda sa akcionim planovima za period 2021–2025. godine.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za bezbednost saobraćaja, beogradskih opština Obrenovac, Grocka, Lazarevac Zemun, Vračar, Savski venac, Čukarica i Voždovac, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Saobraćajne policije i Komunalne milicije, Saobraćajno-tehničke škole „Zemun”, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Sekretarijata za saobraćaj, Sekretarijata za javni prevoz, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sekretarijata za informisanje, javnih komunalnih preduzeća „Beograd-put”, „Putevi Beograda”, „Parking servis”, GSP „Beograd” i predstavnik Saveta za bezbednost Grada Beograda.