ponedeljak, 23. novembar 2020.

Nikodijević: Grad sprovodi u delo mere Vlade Srbije

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas da je Gradski štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju, te da je i jutros održana sednica posvećena novim merama koje je donela Vlada Srbije i koje počinju da se primenjuju od sutra. Kako je podsetio, mere se na prvom mestu tiču ograničenja rada ugostiteljskih i drugih objekata do 18 časova.

– Ono što je za građane važno jeste da prodavnice prehrambene robe nastavljaju da rade do 21 čas. Uredbom Vlade predviđeno je i da bioskopi i pozorišta mogu da rade do 18 časova, ali tako da predstave i projekcije budu završene do tog vremena. To su najvažnije mere koje Grad sprovodi u delo, kao što je i do sada činio – izjavio je Nikodijević za TV Prva.

On se osvrnuo i na organizaciju javnog gradskog prevoza, dodajući da je odluka štaba da se popodnevni „špic”, koji je bio od 15 do 17 časova, produži do 20 časova. To znači da će u tom periodu na ulicama Beograda biti maksimalni broj vozila – to jest 1.641, što je 236 vozila više. Cilj je, dodao je on, da imamo veći broj polazaka kako bi gužve bile manje. Grad Beograd obezbedio je i dovoljno sredstva za dezinfekciju kako GSP-ovih tako i privatnih vozila koja učestvuju u objedinjenom sistemu prevoza putnika u gradu.

– Istovremeno apelujemo na sve građane da nose maske. Ukoliko svi budemo poštovali mere, prenošenje zaraze u javnom prevozu svešćemo na najmanju moguću meru – poručio je Nikodijević.

Nikodijević je rekao da gradski prevoz mora da funkcioniše, ali da je važno da ga najviše koriste radno angažovano stanovništvo i školska deca.

Predsednik Skupštine grada precizirao je i da je od početka primene mera izvršeno više od 12,5 hiljada inspekcijskih nadzora u Beogradu. Prethodnog vikenda obavljena su 652 inspekcijska nadzora i napisano je oko dvadesetak kazni.

– Velika većina ljudi pridržava se mera i na tome sam im zahvalan – rekao je Nikodijević.