sreda, 25. novembar 2020.

Smenski rad u socijalnim ustanovama daje rezultate

Grad Beograd na dnevnom nivou brine o devet ustanova socijalne zaštite, a najrizičniji su Prihvatilište za odrasla i stara lica i Prihvatilište za decu, gde imamo veliku cirkulaciju i prihvat novih korisnika, istakao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na RTS-u.

On je podsetio da je u ova dva prihvatilišta još pre nekoliko meseci uveden smenski rad. 

– Smenski rad je opterećujući za zaposlene, jer duži vremenski period ostaju u prihvatilištu ne odlazeći svojim kućama. To je dalo rezultate u prethodnom periodu, a uz požrtvovanje svih zaposlenih uspeli smo da sačuvamo te ustanove od prodora virusa. Situacija u ovim našim ustanovama je potpuno pod kontrolom – istakao je Mladenović.

On je dodao da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu u dnevnoj komunikaciji i stalnom nadzoru u smislu rada i funkcionisanja ovih ustanova.

– Upravo smo za Prihvatilište za odrasla i stara lica, na predlog nadležnog sekretarijata, opredelili još dva objekta gde će ova lica moći da se smeste tokom zimskih meseci. Upravo u tom periodu je, kao što znamo, ova ustanova najopterećenija, kada veliki broj ljudi koji nemaju svoje domove potraže ovde sklonište – naglasio je Mladenović.

On je precizirao da je smenski rad uveden u centrima za socijalni rad u svim gradskim opštinama, te da su na taj način zaposleni dostupni korisnicima. 

– Po najnovijim podacima, u ustanovama socijalne zaštite ima 68 zaraženih, uglavnom je reč o zaposlenima, a polovina se odnosi na centre za socijalni rad. To nisu zabrinjavajući brojevi, a zaraženi korisnici su izolovani i zbrinuti. Radimo na tome da taj broj bude što manji, pre svega tako što smanjujemo broj kontakata, kako ih ne bismo doveli u opasnost. To je i poruka za sve nas, da smanjimo broj kontakata, budemo oprezni i odgovorni, da nosimo zaštitnu opremu, poštujemo sve mere i na taj način sami doprinesemo da se virus ne širi dalje – istakao je Mladenović.