sreda, 25. novembar 2020.

Beograd dobija Briselsku ulicu, kao i ulice po značajnim novinarima i kulturnim radnicima

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, na današnjoj sednici usvojila je inicijativu da se podigne spomenik-bista začetniku fudbala u Srbiji Hugu Buliju, kao i inicijative da se imenuju Briselska ulica, ulice Milana Vukosa, Aleksandra Tijanića, Bogdana Tirnanića, Dragana Sakana, Dinka Tucakovića, Miroslava Radojčića i Predraga Milojevića.  

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, podnela je u svojstvu građanke inicijativu da jedna ulica na prostoru Beograda na vodi ponese ime belgijske i prestonice Evropske unije – grada Brisela. 

– Beogradska ulica krasi belgijsku prestonicu decenijama unazad i zato bismo imenovanjem Briselske ulice u srpskoj prestonici, nastavili putem međusobnog poštovanja dveju država i dugogodišnjeg prijateljstva i zajedničke saradnje dva grada u svim oblastima društva. Republika Srbija, kao zemlja na putu evropskih integracija i kao kandidat za članstvo u EU, kontinuirano jača ekonomsku i kulturnu saradnju sa zemljama članicama kao i sa samom Unijom. Beograd, prestonica naše zemlje je otvoren i slobodan grad za sve, centar privredne aktivnosti, i smatram da deli mnoge vrednosti koje Brisel kao prestonica EU simbolično i literalno predstavlja. Verujem da bi imenovanje Briselske ulice u Beogradu ojačalo naše prijateljstvo i poslalo primerenu poruku naše privrženosti evropskom putu i vrednostima stabilnosti, mira i društvenog progresa, kojima naša nacija posvećeno stremi. Smatram da je Savski amfiteatar, koji zahvaljujući realizaciji projekta „Beograd na vodi” postaje jedan od najuređenijih i savremenijih delova naše prestonice, kao i simbol razvoja Srbije, najprimerenija lokacija za imenovanje Briselske ulice, što je pored simboličnog i važan diplomatski gest – izjavila je Andrea Radulović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podneo je u svojstvu građanina, članovima Komisije inicijativu da se u Beogradu imenuje ulica Milana Vukosa. 

– Podnosim inicijativu da jedna ulica u Beogradu ponese ime Milana Vukosa, ličnosti koja je kroz svoj dugogodišnji politički angažman pružila ogroman doprinos kulturološkom razvoju naše prestonice. Najmlađi sekretar za kulturu SR Srbije postao je 1963. godine, a zatim i potpredsednik gradske Vlade zadužen za kulturu u vreme slavnog gradonačelnika Branka Pešića. Ipak, najveća zaostavština Milana Vukosa je njegovo ekstenzivno zalaganje i učešće u osnivanju kulturnih manifestacija „BITEF”, „BEMUS”, „FEST” i „Radost Evrope”, koji su danas simboli Beograda. Aktivno se zalagao za poboljšanje statusa umetnika i stvaralaca, te su u njegovo vreme mnogim književnicima, glumcima i slikarima dodeljeni stanovi i ateljei. Milan Vukos je svestrano bio posvećen stvaralaštvu i kulturi, godine tokom kojih je obavljao funkciju direktora Radio-televizije Beograd ostale su upamćene kao zlatno doba televizije. Nakon višedecenijskog političkog i kulturološkog angažmana u Beogradu postaje ambasador SFRJ u Venecueli, a po završetku svog ambasadorskog mandata i povratka u Jugoslaviju, ostaje zaposlen i aktivan u RTS-u do svog penzionisanja – navodi se u delu inicijative Gorana Vesića.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu Fudbalskog saveza Beograda da se podigne spomenik-bista začetniku fudbala u Srbiji Hugu Buliju na Adi Ciganliji, u neposrednoj blizini stadiona. 

Hugo Buli prvu fudbalsku loptu u Srbiju doneo je 1896. godine, nakon što se vratio sa studija u Berlinu. Loptu je doneo Gimnastičkom klubu „Soko” i tamo je osnovao fudbalsku sekciju. Na inicijativu Huga Bulija i uz podršku Andre Nikolića, tadašnjeg ministra spoljašnjih poslova, 1899. godine je u Trgovačkoj kafani napravljeno Prvo srpsko društvo za loptanje nogom. 

Članovi Komisije usvojili su inicijative Udruženja novinara Srbije da se u prestonici imenuju ulice velikih novinara Aleksandra Tijanića, Bogdana Tirnanića, Miroslava Radojčića i Predraga Milojevića. 

Takođe, Komisija je usvojila inicijativu Jugoslovenske kinoteke da se u Beogradu imenuje ulica reditelja i istoričara filma Dinka Tucakovića, kao i inicijativu građana Lazara i Žarka Sakana da se imenuje ulica Dragana Sakana, začetnika marketinga u Srbiji i regionu.