sreda, 25. novembar 2020.

Žene nisu same, važno je prijaviti svaki vid nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović poručila je da žene treba da znaju da nisu same, te da je važno da na vreme prijave svaki vid nasilja, kako bi institucije mogle da im pruže adekvatnu pomoć.

– Nasilje nije problem pojedinca, već problem društva u celini. Sa ovom pojavom suočava se i Beograd i šira društvena zajednica. Važno je da žene koje trpe nasilje u porodici, pre svega budu ohrabrene da reaguju i prijave nasilje, i da dobiju informacije kako mogu da se zaštite kroz institucije i koja su njihova prava – rekla je Vujovićeva.

Ona je navela da je usluga prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici, koja se pruža u okviru Sigurne kuće, u sistemu socijalne zaštite Grada Beograda, te da je Grad i ove godine omogućio finansijsku podršku žrtvama porodičnog nasilja. 

– Borimo se za društvo jednakih šansi u kojem će svaka žena biti osnažena i naše trajno opredeljenje jeste nulta tolerancija prema svim oblicima nasilja, naročito prema ženama i deci – istakla je Irena Vujović.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji su ustanovile Ujedinjene nacije, obeležava se 25. novembra, s ciljem da se podigne svest o prisustvu nasilja nad ženama, da se ukaže koliko je ono blizu svakoga od nas i da zahteva sistemsko učešće celog društva. Zbog toga su važni kontinuirani zajednički programi koji se bave tim problemom, kao i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici. Savet za rodnu ravnopravnost ima za cilj podsticanje razvojnih aktivnosti u svim aspektima javnog, društvenog i privrednog života promovisanjem javne politike koja unapređuje položaj žena i svih diskriminisanih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici.