ponedeljak, 30. novembar 2020.

Najmasovnija klimatska akcija „Climathon” uprkos pandemiji

Ovogodišnje izdanje već tradicionalne akcije pod nazivom „Climathon Belgrade”, održane 28. i 29. novembra, u mnogo čemu je bilo specifično. U doba kada je globalna pandemija presekla veze između svetskih metropola, Beograd je bio na klimatskoj vezi sa 145 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima, sa medijskim dosegom više od 300 miliona ljudi, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. 

Učesnici „Climathon-a” bavili su se pitanjem da li smo spremni da odustanemo od luksuza zbog ličnog zdravlja i zdravlja planete. Timovi su se takmičili i u rešenju izazova „Izletnički otpad, tehnologije u službi podizanja eko-svesti”. „Climathon” je time i ove godine potvrdio svoju specifičnost i snagu da na funkcionalan i interaktivan način poveže domaće i inostrane stručnjake od Sjedinjenih Američkih Država, preko Velike Britanije do Australije, koji su posvećeni promeni ekoloških obrazaca ponašanja, sa stručnjacima iz oblasti IT tehnologija koji su obezbedili alate za primenu novih pristupa, kao i i vezu sa zajednicom.

Najvažnije, „Climathon” je aktivistima u borbi za zaštitu životne sredine omogućio da njihove ideje zažive uz tehnološku i finansijsku podršku, obuku i savete stručnjaka, zatim medijsku vidljivost, te rad sa mentorima na putu do rešenja koje će Sekretarijat za zaštitu životne sredine moći da primeni.

Projekat „Zelena straža” osmislio je prvonagrađeni tim pod imenom „Tim 1”. Tim „EcoGuardians” osvojio je drugu nagradu za projekat  „Oslobodi mesto prirodi, parkiraj i recikliraj”, a aplikacija „Eko Friend” je ideja trećenagrađenog tima „Eko-družina”.

„Climathon” je omogućio učesnicima da se na dva puna dana presele u virtuelni prostor koji se pokazao zelenijim i ispunjenijim mogućnostima od prostora u kome živimo. Ovo je omogućeno inovativnim pristupima u korišćenju naprednih tehnologija, poput domaćeg IT sistema. Učesnici su razvijali kolektivnu inovativnost i kreativnost u integraciji ovog dešavanja sa internacionalnim forumom za obrazovanje „Remaking Tesla”, koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Climathon” već tradicionalno organizuje udruženje ChaOS, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Privredne komore Srbije, „Srbijašuma”, Centra za promociju nauke, Climate Innovation Hub-a, Induct-a, Elektrotehničkog i drugih fakulteta i partnera.