ponedeljak, 30. novembar 2020.

Redukcija polazaka na osnovu snimanja popunjenosti vozila gradskog prevoza

Snimanje gradskih linija javnog prevoza na teritoriji grada Beograda organizovano je 26. i 27. novembra na 15 lokacija u gradu od 18 do 21 sat. Paralelno sa snimanjem na terenu vršena je i analiza podataka popunjenosti vozila od 23. do 27. novembra. Snimanjem je obuhvaćeno ukupno 119 linija javnog gradskog prevoza putnika, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz. 

Kako se navodi, analizom snimljenih podataka na gradskim linijama obuhvaćenim snimanjem ustanovljeno je da od 18 do 18.30 časova procenat popunjenosti vozila javnog gradskog prevoza iznosi od 40 do 50 odsto, a nakon ovog perioda značajno opada. Od 18.30 do 20 sati, popunjenost vozila na 74 linije ne prelazi 30 procenata zbog čega će od danas biti izvršena redukcija polazaka na pomenutim linijama od 18.30 do 20 časova. 

Redukcija polazaka na gradskim linijama nakon 20 sati već je izvršena od 24. novembra.

Od 23. do 27. novembra obavljeno je i snimanje popunjenosti vozila na svim prigradskim i lokalnim linijama (320 linija) od 19 sati do kraja radnog vremena linija. Paralelno sa snimanjem na terenu vršena je i analiza podataka popunjenosti vozila pomoću uređaja za brojanje putnika. Analizom snimljenih podataka ustanovljeno je da prosečna popunjenost vozila nakon 20 sati na 11 linija prigradskog i lokalnog prevoza iznosi 20  procenata zbog čega će biti izvršena redukcija polazaka na pomenutim linijama od 1. decembra nakon 20 sati.

Uslov za navedene redukcije jeste da popunjenost vozila ne prelazi 50 odsto zvaničnog kapaciteta vozila.

Od 17 do 18.30 časova na linijama javnog gradskog prevoza putnika i dalje će biti uključeno dodatnih 236 vozila produženjem rada vozila koja inače obavljaju prevoz samo u vršnom periodu, odnosno u prepodnevnom i popodnevnom špicu.

Tokom snimanja popunjenosti vozila na terenu uočeno je da se putnici u potpunosti pridržavaju mera obavezne upotrebe zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza putnika, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.