utorak, 1. decembar 2020.

Prihvatilište za odrasla i stara lica spremno za zimski period

Prihvatilište tokom noći nije imalo prijema, tokom jučerašnjeg dana bilo je pet novih korisnika tako da danas imamo 66 korisnika, a ukupni kapacitet je 104 mesta. Mesta ima, novi korisnici sa negativnim PCR testom borave u izolacionom bloku 14 dana, a nakon toga se smeštaju u sobe na spratu. Ukoliko je korisnik pozitivan na kovid-19, upućuje se u neku od bolnica, u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. 

– Od početka pandemije u Prihvatilištu za odrasla i stara lica nismo imali nijednog zaraženog korisnika zahvaljujući i velikom zalaganju zaposlenih koji su zajedno sa korisnicima bili u sedam ciklusa preventivne izolacije, a sada rade u režimu smenskog rada od 12 sati u cilju zaštite svojih korisnika. Obezbeđen je dovoljan broj zaštitne opreme koja podrazumeva maske, rukavice, mantile, kaljače, kape i vizire, beskontaktne toplomere, dezo-barijere, sredstva za dezinfekciju, kao i tunel za dezinfkciju koji se nalazi na ulazu u ustanovu – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je dodala da je Grad Beograd na vreme, još tokom letnjih meseci napravio sveobuhvatan plan oko zbrinjavanja beskućnika budući da postoji potreba da se u zimskom periodu obezbedi veći stepen podrške za ugrožena odrasla i stara lica, a posebno za kategoriju beskućnika. Tada je renoviran deo Prihvatilišta za odrasla i stara lica i pretvoren u izolacioni blok. 

– U saradnji sa nadležnim epidemiolozima Gradskog zavoda za javno zdravlje organizovan je obilazak potencijalnih objekata koji će služiti za prihvat beskućnika. Tom prilikom su odvojena dva objekta koja ispunjavaju neophodne uslove zato što imaju odvojene sobe kao izolacione blokove. Odlukom Gradskog štaba dati su na korišćenje Prihvatilištu za odrasla i stara lica. Takođe, u saradnji sa Crvenim krstom pokrenuta su i dva nova dnevna centra za dnevno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe. U toku su radovi na njihovom opremanju, a u narednim danima će početi sa radom. Objekti se nalaze na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu – najavila je Nataša Stanisavljević.

Ustanova Prihvatilište za decu Beograda od juče ulazi u još jedan sedmodnevni karantin. Ova odluka je doneta u skladu sa preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije.  

– Ovo je osmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije. U Prihvatilištu za decu Beograda nalazi se 24 dece i 11 zaposlenih. Zaposleni su se dobrovoljno odlučili na petnaestodnevnu izolaciju, ne odlaze kući, već su sve vreme sa svojim korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite – navela je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.