petak, 4. decembar 2020.

Vesić uručio knjige za mališane u novootvorenom vrtiću u Surčinu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas novootvoreni vrtić „Paun” u Surčinu i tom prilikom uručio knjige za njegovu biblioteku, koje je donirala izdavačka kuća „Vulkan”.

Vesić je podsetio da je u ovom trenutku na teritoriji grada Beograda izgrađeno ili je u toku izgradnja osam vrtića, a u procesu je raspisivanje nabavke za još šest. 

– To znači da će Grad u narednih godinu dana imati izgrađenih 14 vrtića u kojima će biti mesta za oko 3.000 dece. Nikada u istoriji grada nije u jednoj godini izgrađeno ovoliko ustanova i posebno sam srećan zbog toga jer ulaganje u decu je ulaganje u budućnost – naglasio je Vesić.

Ovaj vrtić je, prema njegovim rečima, rešio problem nedostajućih mesta za mališane u Surčinu. 

– Kada smo prošle godine završili upis imali smo oko 140 dece koja su čekala da budu upisana, a ovaj vrtić može da primi do 250 dece, što znači da više nema liste čekanja. S obzirom na razuđenost ove opštine, imamo još četiri vrtića u Dobanovcima, Boljevcima, Jakovu i Bečmenu i tu ćemo u narednom poeriodu raditi na pojačanju kapaciteta – istakao je Vesić.

On je podsetio da se u ovom trenutku, osim ovog u Surčinu koji je završen, grade vrtići u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, u Novogradskoj ulici u Zemunu, u Bulevaru patrijarha Pavla, Belom polju u Obrenovcu, na Bežanijskoj kosi i Bloku 62. 

– Raspisali smo upravo tender za izgradnju vrtića na Vračaru gde Aneks Opštine Vračar koji ima oko 700 kvadrata pretvaramo u vrtić za oko 300 dece. Do kraja ove godine raspisujemo tendere za izgradnju vrtića koji će biti na lokacijama Miljakovac 3, Braće Jerković, Mirijevo, leva obala Dunava i Mladenovac – naglasio je Vesić koji je podsetio da je pre devet godina na listi čekanja u Beogradu bilo oko 10.000 mališana. 

On je istakao da će Grad Beograd sa decom koja budu upisana skoro dostići cilj da 75 odsto dece bude upisano u vrtiće, što je u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije koja propisuje da sve lokalne samouprave do 2025. godine imaju toliki procenat dece u predškolskim ustanovama.

Vesić je posebno zahvalio izdavačkoj kući „Vulkan” koja je donirala 250 knjiga iz edicije „Vulkančić”, namenjene deci predškolskog uzrasta, te dodao da je siguran da će se i ubuduće odazivati na ovakve akcije Grada. 

– Na ovaj način pokazujemo da društveno-odgovorne kompanije mogu da urade nešto dobro za društvo u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji izazvanoj kovidom. Zato je njihov gest mnogo veći i značajniji i verujem da će to biti poziv i za druge kompanije – naveo je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša zahvalio je što je, kako je rekao, lep i funkcionalan prostor vrtića sada oplemenjen.

– Ovaj vrtić sada spada u jedan od najlepših u Beogradu. Nedostaje još da izgradimo centralnu kuhinju i vešeraj. U planu je da od 2022. godine krenemo sa izgradnjom još jednog vrtića i nadamo se pomoći Grada. Na taj način bismo rešili problem smeštaja dece sa naše teritorije. U Surčinu je nekada bilo 650 dece koja nisu mogla da se upišu u vrtić, a ispunjavala su sve uslove. Sa dva vrtića koja smo otvorili u poslednjih godinu i po dana taj broj je mnogo manji – pojasnio je Šuša.

Prema njegovim rečima, Opština Surčin je u proteklom periodu uložila mnogo truda i novca, kao i Grad, da se sve škole na teritoriji opštine opreme i srede. Nastavićemo da ulažemo u ove ustanove, jer na mladima ostaje svet, dodao je Šuša.

Direktorka „Vulkan znanja” u okviru „Vulkan izdavaštva” Nada Osmajić izrazila je zadovoljstvo što su na poziv Grada podržali ovu akciju.

– Veliko je zadovoljstvo kada imate priliku da učestvujete u ovako humanoj akciji. Sa izdanjima „Vulkančić”, koja su namenjena deci od tri do šest godina, vaspitači će moći kvalitetnije da rade, a deca da uživaju. U ovo vreme korone svi smo zabrinuti i lepo je promovisati ovakve stvari, život treba da ide dalje – poručila je ona i dodala da će se „Vulkan” rado odazvati ovakvim akcijama Grada.