utorak, 29. decembar 2020.

Vesić: Ispoštovaćemo sve uslove, izgradnja metroa neće ugroziti vodoizvorište

Usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači početak izgradnje metroa,  u narednih devet meseci izvršićemo eksproprijaciju zemljišta kako bismo počeli da gradimo metro krajem iduće godine kako smo i obećali, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obraćajući se odbornicima na današnjoj sednici Skupštine grada.

Kada je reč o trasi metroa, Vesić je podsetio da su konsultovani stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, kao i jedna od najboljih i najpoznatijih kompanija u Engleskoj kada je u pitanju planiranje metroa, koja je radila nekoliko metroa u svetu. On je istakao i da je urađen master plan saobraćaja i podsetio da se ova trasa metroa poklapa sa trasom koja je planirana 1974. godine, kada je gradonačelnik bio Branko Pešić.

Vesić je napomenuo da je, kada je reč o zaštiti vodoizvorišta, u toj zoni uvek bila predviđena gradnja.

– Generalni plan iz 1974. godine to jasno kaže. Tamo je 1955. godine izgrađena pruga, depo za vozove, 70 kilometara šina, 47 koloseka, a u istoj toj zoni nalaze se blokovi 44, 45 i 70 na Novom Beogradu – istakao je Vesić.

On je naglasio da građani mogu da učestvuju u izradi urbanističkih planova, te da proces izrade plana traje više od godinu i po dana.

– Građani ne treba da budu zabrinuti jer je Institut „Jaroslav Černi” uradio studiju, a JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je dalo veoma stroge uslove zaštite i svi tu uslovi biće ispoštovani, tako da nema ni govora o ugrožavanju vodoizvorišta.

Istakao je da će prilikom izgradnje metroa vodoizvorišta biti zaštićena.

– Vodimo računa o tome da svi građani imaju vodu. Danas je Grad Beograd raspisao tender za izgradnju vodovodne mreže u Ritopeku. U februaru počinje izgradnja, a do novembra će Ritopek imati vodu. Gradimo 7,5 kilometara nižih delova i 8,5 kilometara viših delova, projektujemo odvojke za Grocku i Vrčin. Do 2022. godine građani Grocke i Vrčina će imati gradsku vodu. Za sela Dražanj, Umčari, Pudarci i Kamendol smo takođe osmislili tender za projektovanje, a projektujemo izgradnju vodovodne mreže dužine oko 18 kilometara – rekao je Vesić.

On je naveo da će u martu 2023. godine vodu dobiti Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol.

– U međuvremenu ćemo završiti još 15 kilometara vodovoda i rezervoar do Mladenovca, a 2024. godine najbolju gradsku vodu imaće i Grocka, Sopot i Mladenovac – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je ponovio da će metro biti završen 2028. godine, a glasajući za ovaj plan glasa se za metro i za to da u decembru sledeće godine počne njegova izgradnja.