sreda, 13. januar 2021.

Radojičić: Posle 40 godina čekanja, nova zdravstvena stanica u Ugrinovcima

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas završne radove na izgradnji ambulante u naselju Ugrinovci. On je tom prilikom rekao da je jedan od prioriteta Grada Beograda ravnomeran razvoj svih opština i podsetio da su stanovnici Ugrinovaca čekali 40 godina na novi objekat zdravstvene stanice.

Radojičić je rekao da je epidemija virusa korona donekle usporila određene radove u Beogradu, ali se svi važni projekti, poput ovog u Ugrinovcima, ipak završavaju.

– Površina novoizgrađenog objekta zdravstvene stanice zauzima površinu nešto manju od 1.600 kvadratnih metara, a vrednost radova je 230 miliona dinara. Radovi će uskoro biti završeni, nakon čega nas očekuje posao na opremanju i dobijanju upotrebne dozvole. Posle toga objekat se predaje u nadležnost Ministarstva zdravlja i u najbržem mogućem roku zdravstvena stanica će biti na raspolaganju građanima. Važno je naglasiti da će stanovnici ovog dela opštine Zemun u novom objektu imati na raspolaganju pedijatrijsku, ginekološku i stomatološku službu, kao i laboratoriju, što će nesumnjivo povećati kvalitet lekarskih usluga koje su im na raspolaganju. U razgovoru sa građanima uverio sam se da će im izgradnja nove zdravstvene stanice značiti zaista mnogo – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je njemu, kao čelniku lokalne samouprave, izuzetno važno da Beograd ima dobro opremljene medicinske ustanove i kvalitetan kadar.

– Ministarstvo zdravlja i ministar Lončar vode računa o kadrovima i gde god je bilo potrebno, dali su sve od sebe da se zaposli dovoljan broj ljudi. Razgovarao sam sa predsednikom opštine Zemun Gavrilom Kovačevićem i direktorkom Doma zdravlja i složili smo se sa idejom da ovde bude zaposleno dvostruko više ljudi nego što je do sada bio slučaj. Verujem da će ti uslovi biti ispunjeni i da će sve potrebne procedure u Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja proći u skladu sa očekivanjima, što će rezultirati većim brojem lekara i osoblja u zdravstvenoj stanici u Ugrinovcima – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, tokom epidemije uverili smo se da lekari koji rade u Beogradu mogu da odgovore na sve izazove.

– Nastavićemo da vodimo računa o potrebnoj „medicinskoj” infrastrukturi, a sa predsednikom opštine razgovarao sam i o mogućnosti da naselje Altina dobije novu zdravstvenu stanicu, kao i da zemunski Dom zdravlja bude renoviran. Takođe, trebalo bi da zdravstvena stanica u Batajnici dobije dodatni sprat, a Grad Beograd će u narednom periodu pokrenuti projekat rekonstrukcije zgrada Hitne pomoći i Studentske poliklinke. Puno toga planiramo da radimo, ali meni kao gradonačelniku je najvažnije da svim građanima Beograda obezbedimo kvalitetnu uslugu primarne zdravstvene zaštite u blizini mesta gde žive. To je naša želja i cilj koji smo postavili – poručio je Radojičić.

Obilasku je prisustvovao i predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.