četvrtak, 14. januar 2021.

Gradonačelnik Radojičić: Tokom noći sugrađani poštovali pravila i propisane mere

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je gostujući na RTS-u da je u toku jučerašnjeg dana na terenu bilo deset patrola inspekcijskih službi, a toliko i tokom noći. Opšti je utisak, dodao je, da su sugrađani poštovali pravila i propisane mere.

– Obavljeno je, naveo je, 357 kontrola, od čega su gradska inspekcija i Komunalna milicija obavile 167, republička inspekcija 187, kontrolisano je još deset hotela, ispražnjeno je sedam objekata, a napisane su 33 prekršajne prijave – precizirao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, sredinom oktobra bilo je oko 10.000 pregleda nedeljno u kovid ambulantama u Beogradu, krajem novembra i početkom decembra 50.000, dok je sada taj broj oko 25.000.

– Ovaj podatak nam govori da još uvek nismo blizu 10.000, ali ipak je od najvišeg broja došlo do smanjenja. To znači da ima razloga za optimizam, ali ne i za opuštanje – naveo je Radojičić.

Govoreći o vakcinaciji istakao je da je ona važna i da je veoma velika stvar to što postoji mogućnost izbora između tri koncepta, tradicionalnog, vektorskog i modernog.

– Srećan sam da imamo tu mogućnost i da je država ovako odreagovala. Ja radim u Gradskoj upravi i delim sudbinu ljudi iz Grada, komunalnih službi i Gradske uprave, tako da ću sa njima i dobiti vakcinu – kazao je Radojičić.

Kako je naveo, u ovom trenutku spreman je jedan punkt sa 30 mesta za vakcinaciju i deset lekara na Beogradskom sajmu u Hali 11 na 1.500 kvadratnih metara. Postoji mogućnost da se za jedan sat vakciniše 700 ljudi, naveo je Radojičić i pohvalio sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darka Glavaša koji učestvuje u pripremi tog dela organizacije.

– U Beogradu će biti još 17 punktova i spremni smo da svaki obezbedimo za nekoliko dana. Definisane su pozicije punktova i u zavisnosti od potrebe i razvoja situacije tako ćemo i raditi. Na Novom Beogradu će biti dva punkta, po jedan u Šumicama, Hali sportova i drugi. Zadatak lokalnih samouprava i jeste da obezbedi uslove i preda ih Ministarstvu zdravlja, a ono očigledno ima dobar plan i na tome radi svakodnevno – rekao je gradonačelnik.

Dosadašnji odziv građana za vakcinaciju pokazuje da su svesni situacije i da se ponašaju razumno, naveo je Radojičić i dodao da je dosadašnje poštovanje mera u vreme praznika i dovelo do pada brojeva. 

– Vakcinacija i svest o njenom značaju su jedini način da se izborimo sa ovom bolešću – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da Ministarstvo zdravlja koordiniše primarni, sekundarni i tercijarni nivo zdravstva, a lokalne samouprave treba da daju svoj doprinos. 

– Beograd je u ranijim godinama krenuo projekte, te je u proteklom periodu opredeljeno 570 miliona dinara za tri doma zdravlja, krilo Doma zdravlja u Obrenovcu, u Borči i Ugrinovcima. Važno je da sugrađani imaju mogućnost da svoje zdravstvene potrebe zadovolje na razdaljini od 15 minuta od svog doma. To je cilj svih nas – adekvatna zdravstvena usluga je izuzetno važna za kvalitet života. Kao lokalna samouprava nastavićemo da dajemo doprinos u tom segmentu – zaključio je gradonačelnik Radojičić.