četvrtak, 14. januar 2021.

Nikodijević: Zimska služba odlično pripremljena za talas zahlađenja

Sva komunalna preduzeća angažovana su tokom noći kako ne bi došlo do stvaranja poledice i kako bi javni gradski prevoz funkcionisao bez problema. Ekipe su na terenu i  potpuno spremne za najavljeni talas zahlađenja, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući na TV Studio B. 

On je precizirao da su ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Beograd-put” i dalje u trećem stepenu pripravnosti i da će tako i nastaviti. 

– Na terenu je noćas bio 61 kamion, 17 multikar vozila, 15 utovarnih mašina, posuta je 221 tona soli, kao i 123 tone mešavine da bi jutros gradski prevoz mogao da funkcioniše kako treba i da ne bi došlo do stvaranja poledice. Mi ćemo i narednih dana nastaviti da radimo u trećem stepenu pripravnosti, da tretiramo prvo ulice prvog i drugog prioriteta – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Nikodijević je podsetio da su „Beogradske elektrane” još od 8. januara u režimu dvadesetčetvoročasovnog rada, te da će tako i nastaviti jer su najavljene niske temperature narednih dana. 

– Mi smo pre nekoliko godina promenili odluku i omogućili „Beogradskim elektranama” da greju 24 časa i kada su temperature ispod nule u večernjim časovima i tokom noći. Zato će radijatori u beogradskim stanovima biti i dalje topli 24 sata – rekao je Nikodijević.

Kada je reč o poštovanju epidemioloških mera, Nikodijević je naveo da je sinoćna kontrola Komunalne milicije, Sekretarijata za inspekcijske poslove i turističke inspekcije kao i inspekcije MUP-a pokazala da je broj kršenja mera bio povećan u odnosu na prethodne dane. 

– Imali smo sedam zatvaranja lokala, 12 prekršajnih naloga i 14 novčanih kazni zbog nepoštovanja nošenja zaštitne opreme na poslu. To je u odnosu na prethodne dane ozbiljan skok – istakao je Nikodijević i apelovao na sve da se poštuju epidemiološke mere.

Govoreći o imunizaciji građana, pre svega onih koji imaju više od 65 godina, Nikodijević je naglasio da Grad Beograd priprema jednu logistički veoma zahtevnu akciju. 

– Grad Beograd ima više od 350.000 sugrađana starijih od 65 godina i kako prema planu imunizacije koji je usvojio Krizni štab i Vlada Republike Srbije prioritet imaju stariji, moramo osmisliti način kako da dođemo do svakog sugrađanina koji želi da primi vakcinu. On ne sme biti uskraćen samo zato što nije dobio informaciju ili nije u stanju da se prijavi – istakao je Nikodijević.

On je najavio da će biti organizovano najmanje 17 punktova na beogradskim opštinama koji će biti lako dostupni građanima. 

– Mi ćemo dati svu logističku podršku zdravstvenim radnicima, a opštine imaju veliki broj obučenih ljudi kako bi se taj posao uspešno izveo. Štampaćemo brošure sa informacijama o vakcinaciji i preko kol centara će stariji sugrađani biti obavešteni. Takođe, biće im omogućena pomoć, ali i prevoz ukoliko nisu u stanju sami da dođu. Imamo i veliki broj volontera koji će im pomoći – istakao je Nikodijević.

On je najavio da će od ponedeljka krenuti akcija informisanja ljudi, nekoliko dana posle uslediće kontaktiranje sa građanima putem kol centara i pravljenje spiskova, kako bi se omogućilo da svaki građanin ostvari svoje pravo da bude vakcinisan ukoliko to želi.