četvrtak, 25. februar 2021.

Gradonačelnik Radojičić razgovarao sa rukovodstvom Opštine Surčin

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Opštinu Surčin i sa njenim rukovodstvom razgovarao o budućim planovima i projektima.

On je izjavio da je sastanak započeo razgovorom o tome šta je sve urađeno u prethodnom periodu i tom prilikom istakao da ova opština zaista ima čime da se pohvali. 

– U prethodnom periodu je urađeno 47 kilometara kanalizacije, 115 kilometara puteva i 50 kilometara trotoara je sređeno, urađene su dve predškolske ustanove, šest škola je renovirano i očišćen je 21 kilometar kanala raznih vodotokova. Jedna mlada i perspektivna opština je domaćinskim pristupom odradila veliki posao i to se pozitivno odražava na kvalitet života njenih građana – rekao je Radojičić.

On je posebno naglasio da ovakav tip sastanaka sa predstavnicima opština ima za cilj da probleme koje imamo pokušamo da rešimo zajedno, tako što „ćemo mi iz Grada i gradskih sekretarijata doći u opštine, svi zajedno sesti i pokušati da nađemo rešenje ili ubrzamo neku od procedura”.  

– Na sastanku smo razgovarali o desetak tema koje su vrlo aktuelne. Rukovodstvo Surčina ima puno ideja kako da se unapredi život stanovnika ove opštine. Jedna od tema je realizacija projekta izgradnje pijace a bilo je reči i o pristupnim saobraćajnicama. Izuzetno je važna i fiskulturna sala u Dobanovcima. Opredeljena su sredstva u iznosu od 225 miliona da se u narednom periodu krene sa realizacijom tog projekta. Pored toga, razgovarali smo o kanalizaciji i vodosnabdevanju, tako da je jedan od sledećih planova i izgradnja 5,6 kilometara kanalizacije. Sa realizacijom ovog projekta počinjemo do kraja ove godine. Važno je i pitanje vodosnabdevanja za stanovnike naselja Radifar. S tim u vezi priprema se projektna dokumentacija za realizaciju tog projekta u okviru putne saobraćajnice u tom delu opštine – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je u Beogradu aktuelno pitanje deponija, pa je na ovom sastanku bilo reči i o tome. 

– Ova opština svake godine evakuiše oko dve hiljade kubnih metara otpada, ali imajući u vidu činjenicu da ima neodgovornih građana, ovaj problem je stalno prisutan. Zato je važno da se promeni kaznena politika, kako takvim pojedincima ne bi palo napamet da to i dalje rade – istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, putne saobraćajnice su takođe važne a posebno plan kako da se srede Vinogradska i Vojvođanska ulica.  

– Sremska gazela 1 i 2 su saobraćajnice koje povezuju Surčin i Obrenovac i u tom segmentu su definisani sledeći značajni koraci. Izuzetno je važna ta konekcija u Jakovu sa auto-putem Miloš Veliki, jer će omogućiti da se otvori skoro 800 hektara zemljišta sa obezbeđenom infrastrukturom koje će postati industrijska zona. Ovo je jedan od načina kako da privučemo strane kompanije da dođu u Beograd i Surčin – istakao je Radojičić.

On je izjavio da se ova opština brine i o svakodnevnom životu sugrađana i dodao da će dva trga u vrednosti od 58 miliona biti urađena u sledećem periodu.

– Kako građani ne bi išli peške, produžićemo i liniju 602 skoro dva kilometra – naglasio je Radojičić.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša izrazio je zadovoljstvo posetom gradonačelnika i njegovog tima, naglasivši da je siguran da će mnogi projekti ove opštine dobiti novi zamah.

– To su svakako projekti u vezi sa izgradnjom nove pijace, fiskulturne sale u Dobanovcima i drugi. Sadašnja pijaca ne zadovoljava potrebne uslove, tako da ćemo izgradnjom nove dobiti sve uslove za modernu pijacu. U narednom periodu radiće se i ceo kompleks oko sadašnjeg „Lidla”, koji će izmeniti izgled Surčina. Pored doma zdravlja, u planu su i nove zgrade Opštine, Policije, Centra za socijalni rad, Katastra. Kada sve to bude završeno, imaćemo pravi centar i modernu opštinu, jer su te službe sada razasute. Surčin ima jedan od najvećih potencijala i siguran sam da će u budućnosti biti jedna od najboljih opština u Beogradu – rekao je Stevan Šuša.