četvrtak, 25. februar 2021.

Vesić: Tableti i rođendanska torta za decu Prihvatilišta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je sa sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević i predsednikom opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem povodom 63. rođendana Prihvatilišta za decu Beograda uručio poklone i rođendansku tortu sa grbom Grada Beograda.

On je istakao da se u ovom prihvatilištu trenutno nalazi trideset i dvoje dece i da su svi dobili tablete koje će moći da koriste za svoje potrebe, ali da se na taj način i edukuju.

– Ponosni smo na ovu ustanovu koja je tek pre dve godine dobila svoje prostorije. Nažalost, ne možemo da uđemo unutra jer čuvamo našu decu i zaposlene da se ne zaraze. Važno je istaći da je ovo jedna od najmodernijih ustanova ovakvog tipa na Balkanu, ako ne i u Evropi. Tableti su naš poklon, a sva deca u Beogradu od prvog do četvrtog razreda će do 1. septembra dobiti tablete kako bi mogla da koriste digitalne udžbenike – rekao je Vesić.

Govoreći o deci u Prihvatilištu koja su u mnogo čemu uskraćena u odnosu na drugu decu, dodao je da je namera bila da ta deca prva u Beogradu dobiju tablete.

– Oni svakako u mnogo čemu mogu da budu prvi jer su vredni i imaju dobre nastavnike i dobre ljude koji brinu o njima. Iako su, nažalost, ostali uskraćeni za mnoge stvari u životu u odnosu na drugu decu, to ne sme da bude prepreka. Društvo putem ovakvih institucija treba da im pomogne da nadoknade sve ono za šta su uskraćeni protiv svoje volje. Siguran sam da ćemo se ponositi ovom decom kao dobrim članovima društva i da će oni znati da je država stala uz njih onda kada im je bilo najpotrebnije i kada su se našli u situaciji za koju nisu sami krivi – kazao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević čestitala je direktorki Danijeli Stajković i zaposlenima 63. rođendan Prihvatilišta za decu Beograda.

– Tokom 63 godine postojanja ove ustanove, više od 70 hiljada dece je ovde našlo sigurno mesto u kome je provelo određeno vreme. Zahvaljujući naporima Grada Beograda i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, od 2019. godine nam je na raspolaganju ovaj prostor koji ispunjava sve standarde. Ovaj objekat je sigurno među prvih pet objekata koji postoje u Evropi kada su u pitanju takve delatnosti. Sve epidemiološke mere ostaju na snazi kako bi se zaštitili i korisnici i zaposleni. Ponosni smo na to što zahvaljujući radu zaposlenih u ovoj ustanovi nijedno dete od početka pandemije virusa korona nije bilo zaraženo – rekla je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković zahvalila je na poklonima za decu, koji će biti njihovo vlasništvo.

– Svako dete će dobiti tablet što će mu omogućiti da se dodatno edukuje i dobije potrebne informacije. Na taj način ova deca dobiće sve ono što i zaslužuju, a nažalost nisu imali prilike da iskuse u svojim porodicama. Nama je, kao timu koji radi sa ovakvom grupom dece, od velikog značaja da imamo ovakvu podršku, da slavimo rođendane, trajemo u ovakvim uslovima i odgovaramo potrebama svakog ugroženog deteta – rekla je Stajkovićeva.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić čestitao je rođendan ovom prihvatilištu i istakao da je Grad Beograd prepoznao značaj i potrebu da jedna ustanova izgleda ovako.

– Važno je što postoji sinergija između humanog karaktera posla kojim se zaposleni bave i potreba ove dece koja su ovde sticajem okolnosti, te da oni ovu ustanovu dožive kao svoj drugi dom – rekao je Jeremić.