četvrtak, 4. mart 2021.

Beograd je važna investiciona destinacija za nemačke kompanije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas u Starom dvoru sastanak sa predstavnicima Nemačko-srpske privredne komore (AHK). Radojičić je nakon sastanka istakao dobru saradnju s Nemačko-srpskom privrednom komorom, podsetivši da je Nemačka jedna od najvažnijih partnera Srbije i Beograda.

– Nemački investitori su prisutni kod nas pune dve decenije i posluju u skoro svim privrednim sektorima. Razgovarali smo o produbljivanju saradnje s kompanijama koje rade kod nas, a članice su ove komore. Reč je o više od 400 kompanija koje posluju u Srbiji i zapošljavaju 67.000 građana  – ukazao je gradonačelnik.

Jedna od tema sastanka bila je, prema njegovim rečima, i zaštita životne sredine.

– Razgovarali smo o temama mobilnosti u gradu Beogradu, energetskoj efikasnosti i pametnom konceptu funkcionisanja velikih gradova. U tim oblastima su nemačke kompanije na veoma visokom nivou i iskustva koja su nam u tom pogledu dostupna veoma su dragocena za nas– naglasio je Radojičić.

Istakao je početak realizacije adaptivnog sistema za mobilnost, koji već na 55 raskrsnica upravlja saobraćajem u Beogradu.

– Rezultat našeg zajedničkog rada u ovoj oblasti je znatno bolja prohodnost saobraćaja. Projektom je predviđeno da 320 raskrsnica bude pokriveno tim sistemom upravljanja. To će značiti da semaforizacija funkcioniše u skladu sa konceptom „pametnog grada” koji pomoću senzora detektuje gužve i u skladu sa tim reguliše i rasterećuje saobraćaj – najavio je prvi čovek prestonice.

On je dodao da je značajna tema sastanka bilo unapređenje obrazovanja u Srbiji i Beogradu.

– Sistem dualnog obrazovanja, koji se razvija u Srbiji i Beogradu, sjajna je osnova da imamo edukovan kadar koji može da zadovolji zahteve sofisticiranih kompanija. Koncept dualnog obrazovanja ćemo, pored srednjeg, širiti na više i visoko obrazovanje i na taj način omogućiti bolji obrazovni kadar – istakao je Radojičić.

Najavio je dalji nastavak saradnje sa nemačkim kompanijama, s naglaskom na mala i srednja preduzeća.

– Dobra saradnja, kao ona u oblasti saobraćaja, sa velikim nemačkim kompanijama, poput „Simensa” je već ostvarena, ali se prema preporukama nemačkih kolega sada treba više usredsrediti na saradnju malih i srednjih preduzeća – istakao je Radojičić.

Sastanku su prisustvovali Udo Ajhlinger, predsednik AHK Srbije i direktor kompanije „Simens Srbija” i izvršni direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter, koji je rekao da je zadovoljan što je 37 kompanija motivisano da učestvuju u ovoj inicijativi.

– Nakon ovog sastanka prelazimo na realizaciju sadnje stabala. Cilj nam je da podstaknemo društveno odgovorno poslovanje. „Drvo za Beograd” je samo jedna od inicijativa čija je realizacija započeta sa Gradom Beogradom. Međutim, odavno sarađujemo i tako ćemo nastaviti. Što se tiče nemačkih ulagača, velika zainteresovanost investitora postoji u automobilskoj branši, odnosno u oblasti dobavljača koji traže lokacije u Beogradu ili njegovoj blizini, a tu su i zainteresovana preduzeća u oblasti tekstila i metaloprerađivačkoj industriji koja traže lokacije – rekao je Aleter.

Prema njegovim rečima, u toku sastanka razgovaralo se o dve bitne teme, a to je razmena iskustva i kako osigurati kvalifikovanu radnu snagu u Srbiji. On je podsetio i da se radna grupa Komore prošle godine odlučila za donaciju od 1,7 miliona evra Srbiji u cilju borbe protiv pandemije.