petak, 2. april 2021.

Vesić: Opštinski kol-centri velika pomoć Gradu u masovnoj vakcinaciji

Kol-centar za vakcinaciju Opštine Grocka na najbolji način pokazuje kako komuniciramo sa građanima i zašto je Beograd najuspešnija lokalna samouprava po ovom pitanju, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

– Zaključno sa današnjim danom u Beogradu vakcinisano je 32,5 odsto punoletnog stanovništva, dok je revakcinu primilo 22,5 odsto. Svaka opština ima sopstvene rezultate, ali Beograd ne bi bio najuspešniji region da opštine ne rade ovako dobar posao. Grocka, kao i svaka druga opština, ima po dva kol-centra putem kojih komuniciramo sa svim građanima starijim od 65 godina. Samo putem kol-centra i opštinskog doma zdravlja u Grockoj je vakcinisano više od 13.000 ljudi, ne računajući one koji su to obavili na Beogradskom sajmu, putem preduzeća ili na neki drugi način. Obezbedili smo da se u Beogradu vakciniše oko 61,4 odsto starijih od 65 godina. Zahvalan sam opštini i zadovoljan njihovim radom jer oni organizuju prevoz za nepokretne i slabije pokretne sugrađane, sarađuju sa domom zdravlja, formirali su mobilne timove i obilaze sela na svojoj teritoriji – rekao je Vesić prilikom obilaska punkta za vakcinaciju u ovoj opštini.

To je jedini način da se sprovede masovna vakcinacija, dodao je on.

– Od ponedeljka očekujemo novi „talas” vakcinacije, kao i to da u narednih mesec dana dostignemo brojku od 750.000 vakcinisanih, što bi bilo više od 55 odsto punoletnog stanovništva. Uz ljude koji su preležali koronu i imaju antitela verovatno bismo na ovaj način stekli kolektivni imunitet. Nezaobilazne uloge u svemu ovome imaju predsednici beogradskih opština koji rade odličan posao – ocenio je Vesić.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić precizirao je da na teritoriji opštine postoje dva punkta za vakcinaciju – u Kaluđerici i Begaljici. 

– Na ta dva punkta, zahvaljujući mobilnim timovima, vakcinisano je više od 13.000 građana, a revakcinisano više od 8.000. Imamo 75 volontera i radimo svakog dana od 8 do 20 časova. Samo vakcinom „sputnjik” je u poslednja tri dana vakcinisano 1.300 ljudi – precizirao je Pantelić.