petak, 2. april 2021.

Vesić: Grad će za vodosnabdevanje u Grockoj uložiti pedeset miliona evra u naredne tri godine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora za izgradnju vodovoda u naselju Ritopek u opštini Grocka. Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić, kao i direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković. Vesić je nakon potpisivanja istakao da je danas veliki dan za opštinu Grocka i građane Ritopeka.

– Ovo je samo prva faza jer će Grad Beograd u naredne tri godine uložiti oko 50 miliona evra u vodosnabdevanje u ovoj opštini. Grocka je po ovom pitanju jedna od najugroženijih opština u Beogradu. Najpre će se u nižim delovima Ritopeka raditi vodovodna mreža dužine oko 7,2 kilometra, što podrazumeva i izgradnju rezervoara, crpne stanice i prekidne komore. Nakon toga, do kraja godine završićemo projektovanje za drugu fazu radova koja treba da počne početkom sledeće godine. Druga faza predviđa završetak više od osam kilometara vodovodne mreže. Rok za završetak prve faze je sedam meseci, a vrednost radova je između 11,5 i 12 miliona evra – rekao je Vesić.

Za deset dana, dodao je Vesić, otvoriće se ponude za tender koji se odnosi na nastavak realizacije projekta vodosnabdevanja Grocke, a to su odvojci za Grocku i Vrčin. Vrednost tog posla, precizirao je Vesić, iznosi oko deset miliona evra.

– Za Grocku ćemo uraditi oko petnaest kilometara primarne mreže, za Vrčin još oko tri kilometra, a u okviru toga obuhvatićemo i Begaljicu. Sve će biti završeno do marta 2022. godine – najavio je Vesić.

Sledi poslednja faza radova koja se odnosi na odvojke za Pudarce, Dražanj, Kamendol i Umčare, kao i za Živkovac. Tender za tu fazu radova biće raspisan u junu, a očekuje se da primarna i sekundarna mreža budu završene na proleće 2023. godine, najavio je Vesić. Reč je o osamnaest kilometara mreže, dve crpne stanice i rezervoarima, dakle o obimnijem poslu, vrednosti skoro tri milijarde dinara. Istovremeno, Javno preduzeće „Vodovod” iz Grocke radiće sekundarnu mrežu na onim mestima gde je nema.

– Tako ćemo do sredine 2023. rešiti vodosnabdevanje opštine Grocka, što je suština izgradnje regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac – rekao je Vesić.

Osim Grocke, problem vodosnabdevanja rešavaće se i u Sopotu i Mladenovcu, gde će se završiti rezervoar Rajakovac.

– Sve tri opštine biće priključene na gradski vodovod, što će omogućiti stabilno i kvalitetnije vodosnabdevanje – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se u opštinu Grocka dugo nije ništa ulagalo, odnosno da je bila u zapećku, što nije u redu jer građanke i građani Grocke treba da imaju uslove života kao i žitelji drugih delova grada.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom projektu i rekao da će radovi biti završeni do novembra.

– Potpisivanjem ovog ugovora rešili smo višedecenijski problem vodosnabdevanja za stanovnike Ritopeka. Zahvalni smo što su nadležni ispunili svoja obećanja i što će naši sugrađani konačno dobiti tekuću vodu – istakao je Pantelić.