sreda, 7. april 2021.

Svetski dan zdravlja u Zemunu

Opština Zemun je od početka izbijanja epidemije maksimalno angažovana na pružanju podrške zdravstvenom sistemu i sve svoje resurse i kapacitete je uposlila u zaštiti zdravlja stanovništva, saopšteno je iz ove opštine.

Pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila širom sveta. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja doneta je na prvoj skupštini ove organizacije održane 1948. godine u Ženevi, sa ciljem da se ukaže na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Pandemija virusa korona, koja je zahvatila svet u 2020. godini, nažalost još uvek traje. Kliničko-bolnički centri „Zemun” i „Bežanijska kosa”, kao i novoizgrađena bolnica u Batajnici su u kovid sistemu već godinu dana. Dom zdravlja „Zemun” sa svojim kovid ambulantama, mobilnim ekipama za imunizaciju predstavlja okosnicu u suzbijanju širenja epidemije. Do sada je u Zemunu vakcinisano blizu 37 hiljada građana, dok je ukupno Dom zdravlja „Zemun” imunizovao 54 hiljade građane, budući da pokriva i opštinu Surčin.