četvrtak, 8. april 2021.

Gradonačelnik Radojičić podržao mlade matematičare na Drugoj međunarodnoj onlajn konferenciji „Mostovi matematike”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozdravio je uvodnim govorom učesnike Druge međunarodne onlajn konferencije „Mostovi matematike” koja se održava u organizaciji Udruženja „Mladi matematičar” iz Vrnjačke Banje. Osnovna tema konferencije „Godinu dana posle – iskustva i izazovi” odnosila se na izazove u obrazovanju u uslovima pandemije, posebno u nastavi matematike. 

– Pandemija virusa korona je mnogo toga u našim životima poremetila. Tema je izuzetno značajna i, nažalost, već više od godinu dana veoma aktuelna. Ali mostovi matematike su, uprkos svemu, čvrsti i večni – rekao je gradonačelnik. 

On je dodao da tema ove konferencije upućuje na jedan od najvećih izazova u proteklih godinu dana za sve nas, a to je obrazovni sistem u uslovima pandemije i konkretno, kakve je efekte pandemija imala na (onlajn) nastavu matematike. 

– Neophodno je bilo brzo se prilagoditi novonastalim okolnostima. Tu se na delu pokazala solidarnost nastavnika, učenika, roditelja, ali i čitavog sistema. Drago mi je što je ova konferencija pružila mogućnost da se upoznamo i sa iskustvima drugih zemalja u nastavi matematike u uslovima pandemije – istakao je Radojičić. 

On je naglasio da je matematika fundamentalna nauka i da je izuzetno važno što se ovom naukom u Srbiji bave mnogi vrsni naučnici i svoje znanje prenose mladima. 

– U modernom svetu, u kojem se danas sistem vrednosti postavlja vrlo često na sasvim drugačije osnove, veoma je važno ostati na putu negovanja onih pravih vrednosti koje neguju profesori u radu sa decom. I sam sam profesor, pa tim više i razumem da su upravo profesori oni koji nose ogromnu odgovornost. Mladost, pamet i talenat dece kojoj se posvećujete svima nama ulivaju nadu da ćemo u budućnosti živeti u još boljem i prosperitetnijem društvu. Kao gradonačelnik ću uvek podržati ovakve skupove. Važno je da vizijom matematičkog i naučnog razmišljanja gradimo našu budućnost, budućnost Grada Beograda i čitave zemlje, posebno u ovako izazovnim vremenima – zaključio je gradonačelnik Radojičić.