utorak, 13. april 2021.

Vesić na tribini „Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu” istakao bratski odnos dva naroda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Starom dvoru tribini „Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu”, a povodom objavljivanja knjige „Zapisi Balkanista” u izdanju Službenog glasnika.

Vesić je naglasio da je knjiga još jedno podsećanje na bratstvo srpskog i ruskog naroda kroz istoriju, bez obzira na međusobne globalne interese.

Podsetio da u istoriji srpsko-ruskih odnosa postoje dva događaja koja ne mogu da se svedu pod ustaljeni kliše, i koja pokazuju duboku vezu dva naroda.

– Prvi događaj se odnosi na Veliki rat, kada je ruski car Nikolaj Romanov objavio rat Austrougarskoj monarhiji i Nemačkoj zbog Srbije. Rusija nije imala potrebu da uđe u njega, takođe nije bila ni spremna za rat u kome je ruski car izgubio krunu i glavu. To je pravi dokaz prijateljstva naša dva naroda i što kao narod nikada nismo zaboravili. Zato je prva odluka nove gradske vlasti 2013. godine bila da se podigne spomenik caru Nikolaju Romanovu, jer je zaslužio da ga se Beograd i Srbija sećaju. Drugi događaj bio je uzvraćen od Kraljevine Jugoslavije i prestolonaslednika kralja Aleksandra I Karađorđevića, kada je primio 40.000 ruskih emigranata posle Oktobarske revolucije, a samo u Beograd ih je došlo oko 30.000 – ukazao je Vesić.

On je istakao da je tada Beograd postao i ruski grad, jer je po popisu stanovništva iz 1931. godine svaki šesti stanovnik Beograda bio Rus.

– Mnogo dobrog su ti ljudi doneli našoj zemlji i narodu, s obzirom na to da je tada u Srbiju i Beograd došlo oko 2.500 ruskih inženjera, kada ih je Srbija imala svega 500. Takođe treba istaći da je prva glumačka škola osnovana od strane ruskih emigranata, veliki broj ruskih profesora je vodio katedre na Beogradskom univerzitetu. Zaslužni su za prvu baletsku trupu, saobraćajne tablice i razvoj stripa – naveo je Vesić i zahvalio autoru i izdavaču jer su doprineli razvoju dobrih odnosa dva bratska naroda.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović istakao je da su sadašnji odnosi Ruske Federacije i Srbije možda i najbolji u istoriji.

– Odnosi naše dve zemlje dobri su bilo da se govori o političkim odnosima, jasnom uzletu u našoj ekonomskoj saradnji ili našim bilateralnim odnosima – precizirao je Starović.  

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da knjiga „Zapisi Balkanista” opisuje političke događaje i otvorena pitanja Balkana. Razdoblje koje se obrađuje u knjizi obeležava uspon bilateralnih odnosa Srbije i Rusije na svim poljima, naveo je ambasador.

– Ruski informacioni prostor danas se piše samo u prilog razvoja odnosa sa Srbijom na svim poljima, što je zvanični stav Rusije i našeg predsednika. Knjiga će takođe doprineti i budućim boljim odnosima dva naroda – zaključio je Bocan-Harčenko.

Ambasador Harčenko uručio je zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću Zahvalnicu predsednika Ruske Federacije zbog njegovog doprinosa razvoju odnosa Rusije i Srbije, s posebnim naglaskom na obeležavanje 75 godina od zajedničke pobede nad fašizmom.

Na tribini su uzeli učešće savetnik predsednika Srbije Dragutin Matanović i autor tekstova u knjizi „Zapisi Balakanista” Oleg Bondarenko.