subota, 8. maj 2021.

Vesić: Beograd ponosan na svoju antifašističku tradiciju

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas koncertu ruskog hora „Turecki” na Trgu republike, koji je upriličen povodom proslave 9. maja – Dana pobede. Osim zamenika gradonačelnika, neposredno pre nastupa hora prisutnima se obratio i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.  

Vesić je istakao da Beograd slavi Dan pobede, kao i da je pobeda nad fašizmom važan datum za naš grad. 

– Pre sat vremena mogli smo da čujemo artiljerijske plotune u čast Dana pobede, koji predstavljaju plotune slobode. Beograd je ponosan na svoju antifašističku tradiciju jer je moderna Evropa nastala na temeljima antifašizma. Mi smo u toj borbi dali neizmerno velike žrtve, ratovali rame uz rame sa našim saveznicima, najviše sa Sovjetima i sovjetskom armijom, koja je oslobodila Beograd zajedno sa partizanskim jedinicama – rekao je Vesić.

Svaki 9. maj s ponosom slavimo, naveo je Vesić, jer je to pravo vreme da se podsetimo herojske borbe protiv fašizma. 

– Takođe, to je pravo vreme da se odupremo svakoj reviziji istorije, koja je, nažalost, prisutna tokom poslednjih decenija. To je pokušaj dželata da postane žrtva, a da od žrtava naprave dželata, što nije dozvoljeno. Iako je pobeda nad fašizmom veliki praznik, trebalo bi da se zna ko je bio na kojoj strani tokom istorije. Srpski narod i Beograd su uvek bili na pravoj strani i to smo plaćali velikim žrtvama – rekao je Vesić. 

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko je podsetio da obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji zajedničke borbe protiv fašizma.

– Bivši Sovjetski Savez je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv fašizma, zajedno sa saveznicima, naročito sa srpskim narodom. Nastavljamo da gajimo tradiciju tako da i danas sarađujemo u mnogim oblastima. Deveti maj je nešto sveto za svaku porodicu koja je dala žrtvu u borbi protiv fašista – rekao je Bocan-Harčenko.  

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Vladimir Jestratijević i Predrag Jevremović, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretar za poslove Komunalne milicije Ivan Divac, drugi predstavnici Grada i Republike i građani.