nedelja, 9. maj 2021.

Nikodijević: Beograd i Srbija uvek na pravoj strani istorije, ponosni na ulogu i pobedu u borbi protiv fašizma

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i cveće na spomenik „Večna vatra” i Spomenik crvenoarmejcu, u okviru ceremonije obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, te ambasade Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Nikodijević je svim građanima Srbije čestitao 9. maj – Dan pobede, naglasivši da je u pitanju jedan od retkih praznika koji se zajednički obeležavaju u čitavoj Evropi.

– Mi smo kao narod pre svega ponosni na duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju naše države i sve ljude koji su životima branili zemlju, slobodu, čovečanstvo i ljudskost u 20. veku. Čitava posleratna moderna Evropa nastala je na ideji antifašizma i pobede nad fašizmom i zbog toga smo neizmerno zahvalni svima koji su nam omogućili da budemo na strani pobednika i na pravoj strani istorije. Pobedili smo jednu od najozloglašenijih ideologija, koja je u svojoj biti imala ideju da masovnim ubijanjem, genocidom i istrebljenjem čitavih naroda stvori novi svetski poredak. Zato moramo učiti buduće generacije o fašizmu, našoj istorijskoj ulozi u Drugom svetskom ratu i ne smemo nikada dozvoliti da nam se, iz neznanja ili zle namere, ponovi veliko stradanje našeg naroda – rekao je Nikodijević.

On je istakao da ne postoji opravdanje za relativizaciju zločina i zločinaca, za drugačije tumačenje istorije od onog koje postoji o Drugom svetskom ratu ili našoj istorijskoj ulozi.

– Fašizam još uvek nije iskorenjen i pojavljuje se u različitim oblicima i društvenim sferama. Jedini način da ga na vreme prepoznamo i sasečemo u korenu je da buduće generacije učimo o herojskoj pobedi u Drugom svetskom ratu, o našoj ulozi na strani slobode, pravde i ljudskosti. Nikada ne smemo da dozvolimo da bilo ko i pod bilo kakvim izgovorom pravda saradnike okupatora i one koji su činili zločine. Uvek sa ponosom moramo da ističemo herojsku ulogu našeg naroda. Mi smo deo moderne, civilizovane Evrope i narod koji je svojim žrtvama, a imali smo ih najviše posle Sovjetskog Saveza, pokazao da se bori za prave evropske i civilizacijske vrednosti. Zbog toga sa punim pravom možemo da govorimo o našim zaslugama i doprinosu da današnja Evropa i svet izgledaju kako izgledaju – naglasio je prvi čovek gradske Skupštine.

Prema njegovim rečima, pojava fašističkih organizacija je nažalost karakteristična za mnoge evropske zemlje, ali za to jednostavno ne sme da postoji tolerancija i zato se maksimalnom snagom moramo boriti protiv toga.

– Spremni smo da se borimo protiv svakog oblika fašizma, na svakom mestu i u svako vreme. Ne tako davno, u Beogradu se 20. oktobar, dan kada je naš grad oslobođen u Drugom svetskom ratu, praktično nije obeležavao, odnosno obeležavanje je bilo veoma skromno i bez državnih manifestacija i počasti. Danas je to datum od izuzetnog značaja za Grad Beograd, a uveden je niz manifestacija kojima se obeležava pobeda u Drugom svetskom ratu i oslobođenje Beograda. Na taj način odajemo počast svima koji su dali život tokom borbe za oslobođenje, onima koji su se borili a danas nisu živi, kao i svim živim učesnicima narodnooslobodilačke borbe. Imamo niz edukativnih radionica koje decu iz osnovnih i srednjih škola uče o našoj ulozi u borbi protiv fašizma i upravo to je način na koji se borimo da se tako nešto nikada više ne pojavi, u ma kom obliku. Ne okrećemo glavu i ne stidimo se činjenice da smo bili na strani pobednika već se time ponosimo i ističemo. U Beogradu imamo i Dan holokausta, koji se obeležava sutra – 10. maja, a kojim obeležavamo datum kada je okupatorska vlast tokom Drugog svetskog rata naš grad proglasila za grad u kojem nema Jevreja. To je borba protiv fašizma – poručio je Nikodijević.