nedelja, 9. maj 2021.

Radojičić: Danas tradicionalno obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, Beograd je oduvek bio grad slobodnih ljudi, na pravoj strani istorije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovaće večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležavanju 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Među zvanicama će na ovoj svečanosti biti prisutan i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

– Grad Beograd tradicionalno obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a tim povodom organizovao je niz svečanosti. Zajedno sa našim prijateljima, Ambasadom Ruske Federacije, Ruskim domom i Fondacijom „Besmrtni puk” organizovali smo manifestacije i različite programe povodom ovog važnog datuma. Ove godine ga obeležavamo dva dana, počevši od počasne paljbe plotuna, polaganjem venaca na spomen-obeležja palim borcima u Drugom svetskom ratu, preko koncerata, izložbi i projekcija filmova – rekao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik je napomenuo da je 9. maj istovremeno i Dan Evrope i istakao da su Srbija i Beograd deo Evrope, kako geografski tako istorijski i partnerski, budući da sa Evropskom unijom zajedno učestvujemo u realizaciji brojnih važnih i velikih projekata.

– Danas, 9. maja, obeležavamo i Dan Evrope kojim podržavamo vrednosti i principe Evropske unije sa jedne strane, a istovremeno obeležavamo Dan pobede nad fašizmom. Vrednosti obe manifestacije su vrlo bliske, a to su demokratija, tolerancija, slobodarska načela i mir u Evropi i svetu. Naša dužnost je da ne zaboravimo i da se sa posebnim pijetetom sećamo heroja koji su svoje živote dali za slobodu, kao i nedužnih žrtava iz Drugog svetskog rata. Beograd je oduvek bio grad slobodnih ljudi, na pravoj strani istorije, a danas se sećamo i naših saveznika. Ruski i srpski narod bili su među onima koji su u ovoj borbi dali najveće žrtve – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Poručio je da je ovaj dan prilika da se oda počast svim borcima protiv fašizma i još jednom pošalje poruka o važnosti očuvanja načela kojima su se oni vodili u ovoj teškoj borbi.

– Obeležavanjem oba praznika u ovom danu šaljemo jasnu poruku koje su to zajedničke vrednosti za koje se bore Beograd, Srbija i Evropa, a to su ideje slobode, mira, demokratije, tolerancije i jednakosti – zaključio je gradonačelnik Radojičić.