četvrtak, 13. maj 2021.

Građani i institucije zajedno u akciji za klimu u Beogradu

U susret 15. maju – Međunarodnom danu akcije za klimu, koji se obeležava u više od 170 zemalja sveta, Centar za promociju nauke i Sekretarijat za zaštitu životne sredine organizuju u petak, 14. maja, od 9 časova jednodnevnu radionicu o klimatskim izazovima u Beogradu, u Gradskoj upravi Grada Beograda, Kraljice Marije 1, u sali na 20. spratu, saopštavaju iz ovog sekretarijata.  

Na ovoj radionici će se susresti istraživači, učesnici projekta „TeRRIFFICA” (engl. Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action) sa predstavnicima Gradske uprave Grada Beograda i nevladinog sektora. Ovaj istraživački projekat finansira Evropska komisija kroz okvirni program „Horizont 2020”, a u Srbiji ga vodi Centar za promociju nauke koji je zadužen za region Jugoistočne Evrope, sa posebnim fokusom na grad Beograd kao jedan od šest pilot regiona.

Građani Beograda su tokom prethodne godine na interaktivnoj mapi označavali efekte klimatskih promena. 

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević pozvala je građane da se u što većem broju uključe i mapiraju efekte klimatskih promena na mapi koja je javno dostupna građanima na sajtu Grada Beograda (https://www.beograd.rs/lat/gradska-uprava/1774308-rashladi-grad---interaktivna-mapa/). Na taj način građani imaju priliku da obeleže mesta u gradu na kojima ih vrućina najviše pogađa i da daju svoje predloge za prilagođavanje klimatskim promenama sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću.

Radionica u Gradskoj upravi je interaktivnog tipa, a organizovana je kako bi se, pre svega, predstavili rezultati mapiranja, ali i podstakao dijalog između svih strana i otvorili novi pogledi na značaj i mesto teme klimatskih promena prilikom donošenja odluka o budućim aktivnostima Grada Beograda. Dodatne informacije o projektu dostupne su na: http://belgrade.terrifica.eu/.