petak, 14. maj 2021.

Radojičić: Vanredna kontrola u Čukaričkom rukavcu, završena javna nabavka za izradu Strategije za zaštitu voda na vodotocima 2. reda

Situacija sa virusom korona je bolja, ali i dalje je potreban ozbiljan pristup svih, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, gostujući u Beogradskoj hronici.

– Važno je da nastavimo kontinuitet vakcinacije i moramo biti ponosni na rezultate, ali i nastaviti da podižemo svest građana o značaju vakcinacije. U kontaktima sa ambasadorima stranih zemalja primetio sam da su svi fascinirani dobrom organizacijom. To je zasluga predsednika Srbije, a tu su i zdravstveni radnici, lekari i medicinske sestre, koji daju ogroman doprinos celom procesu. Pitanje kolektivnog imuniteta je komplikovano za sve imunologe, ali je sigurno da prelazak 50 odsto vakcinisanih predstavlja značajnu branu koja će sprečiti nekontrolisano širenje virusa. Nama je cilj da u Beogradu dostignemo tih 50 odsto, do sada je 46,3 odsto vakcinisano jednom dozom, a 37,1 odsto je revakcinisano – kazao je Radojičić, naglasivši da je veoma važno da se i mladi stariji od 18 godina vakcinišu, dok se o mlađim kategorijama još uvek rade studije koje će i dati konačnu reč o toj temi.

Govoreći o zagađivanju Čukaričkog rukavca, gradonačelnik je podsetio da se rade redovne kontrole, ali i da je 27. aprila dao naredbu za vanrednu kontrolu zagađenja vode u Čukaričkom rukavcu i Topčiderskoj reci.

– Preliminarni rezultati su već stigli, a razlozi za zagađenje su trojaki: jedan je kanalizacija, drugi industrija, na obalama reke Topčiderke postoji 35 različitih poslovnih subjekata koji su potencijalni zagađivači reke, a treći razlog je što reka prolazi kroz naselja na četiri opštine na čijoj teritoriji postoje divlje deponije. Grad Beograd ulazi u ozbiljno rešavanje pitanja kanalizacije kroz četiri sliva: Veliko selo, Krnjaču, Ostružnicu i Batajnicu i zalažem se da to bude u kombinaciji sa manjim fabrikama za prečišćavanje voda koje će rešavati situaciju tamo gde to nije moguće ovim slivovima, te verujem da ćemo tako razrešiti problem. Postavljanje prečišćivača voda će sigurno pomoći u tom procesu, ali ovakve probleme nije moguće rešiti „ad hok” jer su nastali pre mnogo decenija. Ne treba zaboraviti da Beograd ima 1.100 kilometara vodotokova drugog reda i da oni zahtevaju potpuno uređenje. Završena je javna nabavka za izradu strategije za rešavanja ovog problema i na tome ću insistirati – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je, govoreći o stanju Savskog nasipa, naglasio da građani nemaju razloga za strah od poplava.

– Ovo su problemi koje moraju zajedno da rešavaju Grad i Republika, ali ću ukazati i na činjenicu da se ovakve teme najčešće naglašavaju pred izbore. Naravno da problem mora da se rešava po proceduri, JVP „Srbijavode” su na terenu i stalno kontrolišu situaciju, ali to je nešto što moramo zajednički rešavati – kazao je Radojičić.