utorak, 18. maj 2021.

Grad Beograd kupio kompletnu kolekciju umetničkih dela iz stečajne mase „Jugoeksporta”

Grad Beograd izlicitirao je za 33 miliona dinara kompletnu kolekciju umetničkih dela i slika koje su bile deo stečajne mase „Jugoeksporta”. Tako je na današnjoj aukciji, u kojoj su učestvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, Grad Beograd, odnosno Muzej grada Beograda kupio svih 148 dela naših poznatih slikara i primenjenih umetnika.

– Ovo je 36. prodaja umetničkih dela iz stečaja od, recimo, 2000. godine. Do sada nikada niko nije reagovao, a ovo je prvi put da je država reagovala. Danas smo bili spremni da licitiramo koliko je trebalo. Žao mi je što su podizali cenu, ali išli bismo do kraja jer smo po svaku cenu hteli da ih kupimo. Potpisaćemo ugovor i platiti ako bude trebalo, ali ćemo istovremeno osporavati prodaju jer po zakonu imamo pravo da nam se ponudi da ih kao Muzej grada Beograda kupimo po početnoj ceni. Reč je o pravu preče kupovine, koje nam nije dato – rekao je Vesić.

Kada je objavljena licitacija, ljudi koji su danas licitirali nisu znali da su umetnička dela proglašena za kulturno dobro, dodao je Vesić. Cela kolekcija je 10. maja proglašena za kulturno dobro, podsetio je on, i tog časa su se okolnosti promenile.

– Agencija je morala da obustavi ovu prodaju i da Muzeju grada Beograda ponudi da kupi dela po početnoj ceni jer tako piše u zakonu. Doneto je rešenje o proglašenju kulturnog dobra, a u tom rešenju, koje je inače upravni akt, navodi se zabrana raspolaganja za komercijalne svrhe. To znači zabranu prodaje. Ni to nije ispoštovano – pojasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da će resorno ministarstvo uputiti pisani zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela iz firmi u stečaju. Na kraju krajeva, kazao je Vesić, sve te firme duguju državi za poreze, doprinose i slično, tako da postoji mogućnost da se državna potraživanja „pretvore” u ta umetnička dela.

– Ovo je moglo da se izbegne – poručio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je ocenio da se na ovom primeru videlo zajedništvo Grada i resornog ministarstva, ali i podrška medija.

– Pokazali smo da zajedno možemo da spasemo neke stvari jer nije baš sve na prodaju – rekao je Vesić.

Kako je naveo, slike se sada nalaze u privatnom depou, a inače, većina je oštećena i nije u dobrom stanju.

– Uplatili smo depozit jer dok to nismo učinili, nismo imali pravo da priđemo slikama. Tek nakon toga smo ih fotografisali i sproveli postupak za proglašenje kulturnog dobra. Učestvovali smo u licitaciji jer nismo hteli da ostavimo ni promil rizika da ne uspemo u nameri da otkupimo te slike, te da one završe u nečijoj privatnoj zbirci – naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, za mesec dana biće raspisan konkurs za izgradnju novog muzeja grada, odnosno za rekonstrukciju zgrade na uglu Nemanjine i Resavske ulice, što će koštati 25 miliona evra.

– Muzej grada nalazi se na 14 lokacija i od kada je napravljen, nikada nije imao svoju zgradu, a u ovom objektu će biti dovoljno prostora da se sve slike izlože – istakao je Vesić.

Početna cena svih umetničkih dela iznosila je oko 10 miliona dinara.

Ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković istakla je da je ovo prvi put da se na ovakav način prodaje umetničko blago Srbije.

– Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja učinili su sve da zadrže umetnička dela koja su se našla na ovoj neobičnoj aukciji, te da ona ostanu vlasništvo građana. Treba reći da se ne radi o privatnoj kompaniji koja se sada nalazi u stečaju, nito o tome da ih je neko kupio svojim novcem, već je svojevremeno „Jugoeksport” našim novcem kupovao te vredne slike. Neverovatno je da su Grad Beograd i Republika Srbija iz novinskih napisa saznali da će se na aukciji naći ova vredna umetnička dela. Posebno nas je iznenadilo i šokiralo da je početna vrednost bila 80.000 evra za dela slikara kao što su Petar Lubarda, Zora Petrović, Milo Milunović ili Mića Popović. Dobro smo upoznati sa tržištem umetničkih dela, trenutno se nudi nekoliko slika Miće Popovića i samo jedna od njih ima cenu od 300.000 evra. Onda vam je jasno šta se spremalo iza ove aukcije, a postavlja se pitanje za koga se spremala kupovina umetničkih dela koja je Muzej grada Beograda proglasio kulturnim dobrom – istakla je Maja Gojković.

Naglasila je da je osnovni cilj ispunjen da umetnička dela, koja su kulturno dobro naše države, ostanu u rukama građana Srbije, a ne da za budzašto postanu nečiji plen.

– Učinićemo sve da zaštitimo kulturno dobro Republike Srbije i građana koji su kroz istoriju pravi kupci ovih umetničkih dela. Borba zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i moja podrška ubedili su mnoge da ne učestvuju u ovoj licitaciji. Shvatili su argumente države i zahvalni smo im na tome. Pravnim postupcima ćemo pokušati da poništimo ovo što se danas dešavalo, te da to bude lekcija svima koji imaju nameru da kulturno dobro ove države kupuju za male pare i nakon toga da ga preprodaju – rekla je ministarka Gojković.

Licitaciji su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.