četvrtak, 3. jun 2021.

Radojičić: Timskim radom završili smo prvo potpuno inkluzivno igralište za decu u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas na Adi Ciganliji inkluzivno igralište za decu sa smetnjama u razvoju. Uz gradonačelnika Beograda igralište su otvorili i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, generalni direktor „NCR Srbija” Stefan Lazarević i generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić. Igralište je osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju.

Gradonačelnik Beograda istakao je da se svako društvo prepoznaje po tome koliko je humano i orijentisano prema ranjivim socijalnim grupama kojima je potrebna dodatna pomoć.

– Dobro znam, i kao lekar i kao gradonačelnik, koliko znači pomoć deci sa smetnjama u razvoju, te da je olakšanje njihovih tegoba od suštinskog značaja pre svega za njih, ali i za sve nas. Radujem se da deca već sada na ovom igralištu provode vreme i uživaju. Važno je da igralište nudi deci mogućnost da se igraju na pravi način i da budu što bezbednija. Igralište je primer odličnog zajedničkog rada i zato posebno zahvaljujem Unicefu, NCR-u i Košarkaškom savezu Srbije na inicijativama i prikupljenom novcu. Grad Beograd je koordinisanim aktivnostima i zajedničkim radom JP „Ada Ciganlija” i JKP „Zelenilo – Beograd” realizovao ovako važan projekat koji je primer prave i odgovorne socijalne politike – istakao je Radojičić.

On je podsetio da je JKP „Zelenilo – Beograd” izgradilo i održava čak 1.281 dečje igralište u Beogradu.

– Iz godine u godinu igrališta se obnavljaju, grade se nova i vodi se računa da ona budu po evropskim standardima. Ove godine biće izgrađeno još 13 igrališta, a u ovom trenutku imamo 22 igrališta na kojima se nalaze neke od sprava koje deci sa posebnim potrebama omogućavaju lakšu i bezbedniju igru. To je samo deo onoga što Grad Beograd radi u cilju realizovanja odgovorne socijalne politike i tako će biti i u budućnosti – istakao je gradonačelnik Beograda.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podsetila je da je inkluzivno igralište na Adi Ciganliji dostupno i prilagođeno svakom detetu.

– Istovremeno, igralište će pomoći deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da se osećaju manje izolovanom i da se i ona, kao i njihove porodice integrišu u zajednicu. Inkluzivno igralište će doprineti smanjenju stigme, diskriminacije i nejednakosti sa kojom se ova deca susreću. Naravno, da bi se to postiglo, neophodno je da se pozabavimo osnovnim pokretačima nejednakosti i uložimo u izgradnju društva pravičnosti, a ovo inkluzivno igralište je korak u pravom smeru – kazala je Kostadinova.

Generalni direktor „NCR Srbija” Stefan Lazarević ukazao je na značaj zajedničke saradnje i podsetio da je briga o porodici i deci jedna od važnih fokusnih tačaka ove kompanije.

– Negujemo inkluzivno radno okruženje u kome se prema svim ljudima postupa na isti način. Pored igrališta koje imamo čast da danas otvorimo, zajedno sa Unicefom podržali smo i izgradnju inkluzivnog igrališta u Ćićevcu – prvog inkluzivnog igrališta u Srbiji koje je izgrađeno po zamisli dece. Pored inkluzije podržavamo i obrazovanje, njegovu dostupnost za sve jer je ono važno i za društvo u celini. Putem naše fondacije nastavićemo da podržavamo ove i slične projekte – naglasio je Lazarević.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić ukazao je da ova sportska organizacija obraća veliku pažnju na najmlađe.

– Kada smo dobili poziv, nismo se dvoumili. U ovom poduhvatu učestvovao je ceo Stručni štab reprezentacije i svi igrači koji su na jednoj prijateljskoj utakmici izdvojili svoj novac i uložili svoje ime i autoritet da bi učestvovali u ovoj akciji. Moramo danas punu pažnju obratiti na decu i njihove potrebe, pružiti im mogućnosti za igru i bavljenje sportom i zato se nadam da će današnji primer slediti i svi drugi – kazao je Bolić.

Inkluzivno igralište na Adi je drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama. Osmišljeno je radi promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju sa drugom decom. Na njemu se nalazi ljuljaška, dva kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru. Kao partner u osmišljavanju igrališta učestvovao je i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda.

Inkluzivna igrališta i okruženja pružaju jedinstvenu mogućnost da se deca svih sposobnosti zajedno igraju. Deca će se osećati zbrinuto, ohrabreno, poštovano tokom aktivne igre, kako u fizičkom tako i u socijalnom smislu, čime se stvara i čuva osećaj zajedništva i prihvaćenosti kod sve dece.