sreda, 16. jun 2021.

Gradonačelnik Radojičić: Principijelna podrška prijatelja iz Maroka

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić susreo se danas u zgradi Starog dvora s ambasadorom Kraljevine Maroko Mohamedom Aminom Belhažom.

Ambasador Belhaž i gradonačelnik Radojičić su u srdačnom razgovoru dotakli brojne aktuelne teme. Takođe je bilo reči i o tome kako se pandemija virusa korona odrazila na privredu Maroka, a prevashodno na turizam. U razgovoru dvojice zvaničnika preovladao je optimizam, s obzirom na to da je epidemiološka situacija sada znatno bolja. 

– Svaki susret s ambasadorom Belhažom predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo, razgovori s njim su uvek sadržajni i veoma konkretni zbog toga što je Ambasada Kraljevine Maroko angažovana na brojnim poljima, kontinuirano promovišući i jačajući odnose između naše dve zemlje – kazao je gradonačelnik Radojičić. 

Srbija i Maroko imaju veoma dobre uzajamne odnose. Kraljevina Maroko vodi doslednu i principijelnu politiku, pružajući Srbiji podršku u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Maroko nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i osporio je zahteve tzv. Kosova za prijem u Unesko i Interpol.

– Sledeća godina će biti izuzetno važna kada su u pitanju odnosi naše dve zemlje zato što 2022. godine obeležavamo 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ova godišnjica će u obe zemlje biti proslavljena kako i dolikuje jednom ovako značajnom jubileju. Unapred se radujemo brojnim prigodnim događajima koji će u čast ovog jubileja biti organizovani i u Beogradu i u Rabatu, glavnom gradu Maroka – naveo je ambasador Belhaž. 

Saradnja između Beograda i Rabata se realizuje na mnogo nivoa, pa je tako 2017. godine potpisan Sporazum o partnerstvu i saradnji Rabata i Beograda. Takođe, Maroko je 2018. godine bio počasni gost Sajma knjiga u Beogradu.

– Svaka inicijativa koja doprisnosi još boljim odnosima između glavnog grada Srbije i glavnog grada Maroka će od mene uvek dobiti svesrdnu podršku. Maroko i marokanska kultura bude sve veće interesovanje među našim građanima i sve je veći broj turista iz Srbije koji rado odlaze u ovu prelepu zemlju – zaključio je prvi čovek prestonice.