subota, 19. jun 2021.

Grad kontinuirano radi na poboljšanju položaja izbeglih i raseljenih lica

Grad Beograd je u periodu od 2014. do 2020. godine stambeno zbrinuo 1.410 porodica izbeglica i 297 interno raseljenih porodica putem dodele paketa građevinskog materijala, otkupa seoskih kuća sa okućnicom, dodele montažnih kuća, kao i dodelom stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću otkupa, što znači da je više od 5.000 lica dobilo krov nad glavom, izjavila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da Grad u saradnji sa relevantnim republičkim i međunarodnim institucijama kontinuirano sprovodi programe za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih porodica dok su u raseljeništvu.

– Nastojimo da svakoj izbeglici koja nam se obrati, a koja nema rešeno stambeno pitanje, pružimo neophodnu pomoć, zaštitu i trajno stambeno rešenje – rekla je Nataša Stanisavljević.

Samo u prošloj godini, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je realizovao pet javnih poziva u okviru kojih su zbrinute 32 porodice izbeglica i 37 porodica interno raseljenih lica, odnosno oko 200 lica, i to putem dodele paketa građevinskog materijala i otkupa seoskih kuća sa okućnicom.

– Kada se govori o rešavanju stambenih potreba izbeglica, posebno izdvajamo Regionalni stambeni program u okviru koga je do sada zbrinuto 386 porodica izbeglica koje nisu imale rešeno stambeno pitanje, i to putem otkupa seoskih kuća sa okućnicom i dodele paketa građevinskog materijala. Porodicama izbeglica dodeljeno je i 888 stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću otkupa, kao i 49 montažnih kuća – dodala je sekretarka.

Međunarodni dan izbeglica se obeležava 20. juna u znak sećanja na ljude koji su bili primorani da usled ratova, straha od progona, nasilja i konflikata napuste svoje domove, ali i kao podrška onima koji se i danas suočavaju sa sličnim problemima. 

– Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu sprovode brojne aktivnosti koje se odnose na integraciju i poboljšanje životnih uslova izbeglica i interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu, a s tom politikom ćemo nastaviti i ubuduće kako bismo unapredili njihov položaj – istakla je Nataša Stanisavljević.