ponedeljak, 21. jun 2021.

Simfonijska poema „Lazarus” 29. juna na Savskom trgu

Povodom Vidovdana, Simfonijski orkestar će u utorak, 29. juna, u 21 čas izvesti na Savskom trgu ispred spomenika Stefanu Nemanji autorsko delo Veljka Kuzmančevića „Lazarus”, saopšteno je iz Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.

Kako se navodi u saopštenju, zvučno-vizuelni nastup će oživeti sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara. Simfonijsko izvođenje dela pratiće i prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi stupovi, Studenica, Hilandar… 

Od velikog značaja je uključivanje mladih, posebno socijalno ugroženih i mladih sa posebnim potrebama koji nemaju priliku da dožive veliki simfonijski orkestar i zvuk filmske instrumentalne muzike uživo. Jedan od ciljeva projekta je uključivanje mladih sa invaliditetom u kulturne aktivnosti društva i sadržaje kojima se neguje kultura i tradicija srpskog naroda, što je ostvareno u saradnji sa udruženjem „Vera, ljubav, nada”, saopšteno je iz CEBEF-a.

Organizator ovog posebnog događaja je Centar beogradskih festivala, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd. Ulaz na koncert je besplatan.