utorak, 20. jul 2021.

Sekretarijat za inspekcijske poslove apeluje na poštovanje rešenja o zabrani korišćenja objekta u Vidovdanskoj

Pred Sekretarijatom za inspekcijske poslove Grada Beograda vodi se postupak inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekta u Vidovdanskoj ulici broj 4 u Beogradu. Investitor poseduje građevinsku dozvolu od 22. aprila 2021. godine, kao i potvrdu o prijavi radova od 14. maja 2021. godine, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

U skladu sa članom 175. Zakona o planiranju i izgradnji, propisano je da je u vršenju inspekcijskog nadzora građevinski inspektor dužan da obavezno izvrši dva inspekcijska nadzora i to prilikom dobijanja obaveštenja od nadležnog organa o prijavi temelja i po završetku objekta u konstruktivnom smislu. Kako za predmetnu lokaciju nisu podnete prijave građevinskoj inspekciji pre urušavanja objekta, nije bilo osnova za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora.

Odmah po saznanju da je 16. jula došlo do urušavanja objekta na susednoj parceli, građevinska inspekcija izvršila je hitan inspekcijski pregled predmetne lokacije. Shodno ovlašćenjima građevinskog inspektora, propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji, po hitnom postupku doneto je Rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta jer je na licu mesta utvrđeno da bi korišćenjem objekta bezbednost i sigurnost stanara bila ugrožena. Sekretarijat za inspekcijske poslove apeluje na građane da poštuju izrečenu zabranu, s obzirom na to da objekat i dalje nije bezbedan. Građevinski inspektor je doneo i rešenje kojim je naložena hitna obustava svih radova na izgradnji objekta, osim radova na obezbeđenju temeljne jame, pored čega je investitoru naloženo da izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju koja se odnosi na obezbeđenje temeljne jame i susednih objekata, overenu kod odgovornog projektanta, i da izvede neophodne radove kojima će se obezbediti sigurnost susednih objekata, okoline i saobraćaja i da se tome mora pristupiti odmah.

Sekretarijat za inspekcijske poslove naglašava da su stručni nadzor i odgovorni izvođač u obavezi da organizuju izvođenje radova, te da svakodnevno vrše nadzor nad izvođenjem. Stručni nadzor, koji određuje investitor, kontroliše da li se građenje vrši prema građevinskoj dozvoli, odnosno prema tehničkoj dokumentaciji po kojoj je izdata građevinska dozvola, a takođe kontroliše i proverava kvalitet izvođenja svih vrsta radova i primenu propisa, standarda i tehničkih normativa. Odgovorni izvođač radova dužan je da izvodi radove prema dokumentaciji na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, odnosno projektu za izvođenje, u skladu sa propisima. Osim toga, u obavezi je da obezbeđuje sigurnost objekta, lica koja se nalaze na gradilištu i okolini, odnosno susednih objekata i saobraćajnica. Izvođač radova je i u obavezi da pismeno upozori investitora, a po potrebi i organ koji vrši nadzor nad primenom odredaba ovog zakona, o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i nastupanju nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova i primenu tehničke dokumentacije.

Napominjemo da izvođač radova nije obavestio Sekretarijat za inspekcijske poslove o bilo kakvim nepravilnostima na gradilištu iako je, po izjavama stanara, bio obavešten o oštećenjima koje je izvođenje radova izazvalo na susednom objektu. Na osnovu konstatovanog stanja, građevinski inspektor je odmah sa lica mesta obavestio Prvo osnovno javno tužilaštvo o činjeničnom stanju i podneo odgovarajuće krivične prijave protiv odgovornih lica. Pored toga, Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.