četvrtak, 22. jul 2021.

Istorijsko prijateljstvo srpskog i rumunskog naroda

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović primio je danas u Starom dvoru delegaciju rumunskog grada Hunedoare, koju predvodi gradonačelnik Dan Boboutanu. Pored gradonačelnika Hunedoare, u delegaciji su i direktor Muzeja zamka „Korvin” Sorin Tincu i učenici Nacionalnog koledža „Jancu de Hunedoara” (Sibinjanin Janko). U razgovoru sa rumunskom delegacijom učestvovali su i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. 

Mladenović je nakon sastanka istakao da je ovaj rumunski grad važan za nas jer postoji istorijska veza. 

– U ovom gradu nalazi se zamak porodice Korvin, odnosno Sibinjanina Janka, koji je važan istorijski lik za oba naroda, ali i za sve narode na ovom prostoru. U 15. veku branio je čitave ove teritorije od Otomanske imperije i turskog osvajača. Vodio je mnogo bitaka i uglavnom je pobeđivao. Sećamo ga se kao istorijske ličnosti koja je zajedno sa srpskim vladarima tog vremena, despotom Đurđem Brankovićem, branila Beograd. Ostao je upamćen kao jedan od heroja srednjeg veka – precizirao je Mladenović. 

Hunedoara je manji grad u Rumuniji, pojasnio je Mladenović, veličine jedne naše opštine. 

– Predložili smo da se u narednom periodu ostvari taj kontakt, odnosno da neku od beogradskih opština povežemo sa ovim gradom i da se veze osnaže. Beograd je već pobratimljen sa Bukureštom, tako da je i ovo način da se prijateljstvo potvrdi. Srpski i rumunski narod nije ratovao, nije imao sukobe, tako da su oduvek odnosi između ova dva naroda bili podržavajući i kad god je bilo neophodno međusobno smo se pomagali. Gajimo vrlo prisne i prijateljske odnose sa rumunskim narodom – rekao je Mladenović. 

Gradonačelnik grada Hunedoare Dan Boboutanu rekao je da se ove godine navršava 565 godina od velike borbe u Beogradu, kada se Sibinjanin Janko našao na čelu vojske koja je pobedila vladara Konstantinopolja sultana Muhameda Drugog.

– Polazeći od tih događaja, mi smo inicirali projekat koji se zove „Putevima Jancu de Hunedoara” u pratnji Sorina Tincua, direktora zamka „Korvin”, i tri studenta sa njihovom profesorom iz koledža „Jancu de Hunedoara”. Imali smo čast da nas primi ambasador Rumunije u Beogradu, kao i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Izuzetna nam je čast što će ova naša mala delegacija položiti venac na spomenik ovom velikom antiotomanskom borcu – naveo je Boboutanu.

On je ocenio da bi se razvojem kulturne saradnje povećao broj rumunskih turista u Srbiji i Beogradu, kao i srpskih turista u Rumuniji.

– Rumunija je oduvek imala dva prijatelja, Crno more i srpsku državu. Zato vas čekamo da nas posetite – rekao je Boboutanu.