ponedeljak, 13. septembar 2021.

Izložba „Na drugi pogled” obeležava dva jubileja saradnje Srbije i Austrije

Izložba „Na drugi pogled”, kojom Austrijski kulturni forum u Srbiji obeležava dva značajna jubileja, otvorena je danas na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je tom prilikom podsetio da se danas obeležava 20 godina delovanja Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Austrije sa nezavisnom Srbijom.

– Ambasada Austrije i njihov kulturni forum priredili su ovde jednu zanimljivu izložbu sa mladim umetnicima, koja najbolje ukazuje na značaj kulturne razmene i dobre saradnje između dve države i dva naroda koji već 185 godina imaju diplomatske odnose – rekao je Mladenović.

On je istakao da se nada da će se kulturna saradnja nastaviti, kao što je to slučaj sa privrednom saradnjom, ali i sa saradnjom gradova.

– Grad Beograd sa Gradom Bečom već dugi niz godina ima odličnu saradnju na raznim nivoima, a kulturna saradnja zasigurno najbolje i najbliže spaja narode i države – istakao je Mladenović.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti podsetio je na istorijski važne godine u odnosima dve zemlje, ali i na sadašnju razmenu i saradnju gradova, posebno u oblasti kulture.

Takođe, ukazao je na značaj Austrijskog kulturnog foruma koji za cilj ima da novim i kreativnim idejama stalno unapređuje kulturnu saradnju.

– Cilj je da se dopre do što više ljudi, ne samo u glavnim gradovima nego i unutrašnjosti zemalja i da se tako dodatno uobliče susreti među ljudima – rekao je ambasador.

Izložba „Na drugi pogled” predstavlja dela deset vizuelnih umetnika iz Srbije i deset iz Austrije, izabranih na konkursu početkom ove godine, koji u svojim delima referišu i promišljaju postojanje i mogućnosti promene klišea i predrasuda koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima.

Partner izložbe je „Viner štediše osiguranje”, kompanija koja punih deset godina podržava savremenu umetnost i umetnike u Srbiji putem projekta „Viner Art – Kolekcija savremene srpske umetnosti”,  koja u ovom  trenutku broji oko 600 umetničkih dela više od 70 savremenih umetnika.

Izložba „Na drugi pogled” biće otvorena do 9. oktobra 2021. godine.