četvrtak, 16. septembar 2021.

Poseta italijanskih sindikalaca Gradu Beogradu

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović razgovarao je danas u Starom dvoru sa generalnim sekretarom italijanskog UIL sindikata za regiju Lacija i Rima Albertom Civikom. Razgovoru su prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović, sekretar Saveza Željko Karaleić i predstavnik UIL Nacionale David Dorina. UIL sindikat jedan je od tri italijanske reprezentativne sindikalne organizacije.

Mladenović je istakao da Grad Beograd podržava međunarodne aktivnosti naših sindikata i naveo da je takva razmena iskustava dragocena i za saradnju država.

– Grad Beograd ima odličnu saradnju sa sindikatima na teritoriji grada. Pored toga što smo partner i ozbiljan poslodavac, uspeli smo da sa sindikatima napravimo ravnotežu i omogućimo da uz ostvarenje interesa sindikata imamo i dobro ostvarenje poslova koje Grad ima, posebno u komunalnom delu. Predstavnici sindikata iz zapadnih zemalja deo su društva gde su sindikati prepoznati kao ozbiljni partneri i korektivni faktor i zato su njihova iskustva veoma značajna. To je još jedan način da se usvoje primeri dobre prakse a i ostvari još bolja saradnja između dve države – istakao je Mladenović.

Alberto Civika je istakao da je razmena iskustava dragocena za svaki sindikat.

– Ta iskustva su nam značajna u vreme pandemije, kada se svi pitamo kakva će ekonomija biti u budućnosti i kako će biti zaštićeni radnici i njihova prava. Sindikat u Italiji je još uvek jak, a poruka za kolege u Srbiji je nastavite, idite napred i nemojte stati jer je dijalog sa vlastima izuzetno važan – kazao je Civika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović je ukazao da je saradnja sa sindikatima zemalja Evropske unije veoma važna jer se tako stiču iskustva o tome koja rešenja i metode se mogu koristiti, a koje pojave se mogu na vreme preduprediti.

Delegacija italijanskog sindikata u Beogradu učestvuje na Konferenciji sindikata glavnih gradova Zapadnog Balkana koja se održava u prostorijama Samostalnog sindikata Srbije, u organizaciji Samostalnog sindikata Beograda, a u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert”.