petak, 17. septembar 2021.

Promocija biciklističkih staza

Sekretarijat za saobraćaj organizovao je danas u okviru ovogodišnje kampanje „Evropske nedelje mobilnosti” promociju biciklističkih staza u Bulevaru Vudroa Vilsona, saopšteno je iz ovog Sekretarijata.

Tema ovogodišnje kampanje je „Održiva mobilnost za zdraviji život”, a slogan je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Biciklistima su podeljena svetla za bicikl, majice „bezbedan biciklista” i retro-reflektujuće trakice.

Cilj kampanje je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da svojim građanima ponude održive i zdravije načine kretanja, kao što su pešačenje i biciklizam.

Sekretarijat za saobraćaj sprovodi aktivnosti na proširenju mreže biciklističke infrastrukture. Grad Beograd trenutno ima 103 kilometra urađene biciklističke infrastrukture, a u narednih deset godina planirana je izgradnja 504,8 kilometara biciklističke infrastrukture.

Trenutno je u fazi izgradnje biciklistička staza u Radničkoj ulici na deonici od „Ada mola” do petlje Mosta na Adi. Pored izgradnje staze od oko 500 metara, predviđa se i uređenje pešačkih površina u ovoj zoni, kao i poboljšanje pristupačnosti (utapanje ivičnjaka i prosecanje ostrva) radi lakšeg kretanja osoba sa invaliditetom, roditelja sa decom u kolicima, kao i svih oblika mikromobilnosti.

U cilju stvaranja pogodnijeg okruženja za bicikle, postavljene su četiri rampe za guranje bicikala na stepeništu Brankovog mosta, kako bi se olakšalo povezivanje Savamale i Brankovog mosta.

Iz ovog Sekretarijata apeluju na sugrađane da promene svoje navike, počnu sa pešačenjem i korišćenjem bicikla za svakodnevno kretanje, a ne samo za rekreaciju. To je bitno prvenstveno zbog nas samih jer je bicikl, pored pešačenja, jedini vid kretanja koji pozitivno utiče na naše zdravlje. Svetska istraživanja pokazuju da radnici koji biciklom dolaze na posao u proseku imaju pet dana bolovanja manje od ostalih zaposlenih.

Bicikl utiče pozitivno na očuvanje životne sredine i skoro da ne emituje buku. Takođe, bicikl je izuzetno efikasan, najbrži je vid prevoza u gradu na rastojanjima do pet kilometara.

Posebna prednost korišćenja bicikla izražena je u ovo vreme opasnosti od pandemije, jer bicikliranje omogućava bolje socijalno distanciranje u saobraćaju.