petak, 24. septembar 2021.

Postavljene taktilne table i indukcioni sistem u Gradskoj upravi

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da Grad Beograd radi na unapređenju pristupačnosti zgrade Gradske uprave gluvim i nagluvim, slepim i slabovidim osobama u okviru projekta „Naše ruke – naša reč 2021”.

Ona je ovom prilikom istakla da su ugradnjom indukcionih sistema za osobe sa slušnim aparatom i informacionih taktilnih tabli na Brajevom pismu za slepe osobe, usluge koje pruža Gradska uprava postale pristupačne osobama sa invaliditetom.

– Cilj Gradske uprave Grada Beograda jeste da bude dostupna svim osobama sa invaliditetom. U okviru međunarodne nedelje gluvih, koja se održava ove sedmice, najznačajnije je to što je u Beogradu otvoren prvi prevodilački servis za srpski znakovni jezik putem koga će gluva i nagluva lica moći da imaju svakodnevnu komunikaciju sa građanima, ne samo u Beogradu nego u Srbiji. Ovo je omogućeno preko „video-releja” i tumača za znakovni jezik – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da su svi šalteri i obe pisarnice Gradske uprave postali dostupni za sva gluva i nagluva lica, kao i za slepa i slabovida lica.

– Danas su ugrađene taktilne table koje će pomoći slepim licima da pronađu informacije koje su im potrebne. Osim toga, na toj tabli su svi nazivi urađeni na Brajevom pismu kako bi slepa lica mogla da komuniciraju i pročitaju ono što im je potrebno, te kako bi znali gde koji zahtev treba da predaju i kome da se obrate. Takođe, ugrađen je i indukcioni sistem koji pomaže gluvim i nagluvim licima jer vrši amplifikaciju govora. Kada su u pitanju gluva lica, njihov invaliditet nije vidljiv kao neke druge vrste telesnog invaliditeta i njihov najveći problem je u komunikaciji. Sa ovim indukcionim sistemom za gluva lica i taktilnim tablama za slepa lica sve usluge su im dostupne – kazala je Stanisavljevićeva.

Procena je da u Gradu Beogradu živi više od sto hiljada osoba sa invaliditetom, a kada su u pitanju gluva i nagluva i slepa i slabovida lica ima ih oko 25 hiljada.

– Dokle god postoji jedan naš sugrađanin kome je potrebna pomoć i podrška kako bi ostvario svoja prava mi ćemo mu pomoći. Ovim smo im naše servise učinili dostupnim i pristupačnim, čime ih uključujemo u svakodnevni život i borimo se da Beograd bude grad bez barijera – objasnila je Stanisavljevićeva.

Predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom Goran Šehović precizirao je da manifestacija podrazumeva pristupačnost dva velika objekta Gradske uprave za slepe i slabovide i gluve i nagluve građane Beograda. Tu su dve informacione table koje objašnjavaju na Brajevom pismu gde je koji sekretarijat ili služba resornog sekretarijata. 

– To im umnogome olakšava jer ne moraju da imaju uz sebe personalnog asistenta. Takođe, tu su i dve, takozvane indukcione petlje ili amplifikator, pojačavač govornog signala, što osobama sa slušnim aparatom pomaže da čuju sagovornika, to jest zaposlene na info-pultu, koji daju informacije. On podešava odnos signal-šum i umanjuje žamor, saobraćaj – pojasnio je Šehović. 

Ovo je veoma značajan dan i za osobe sa invaliditetom i za Gradsku upravu, ocenio je Šehović.