subota, 25. septembar 2021.

Radojičić: Vučićevo izlaganje u Budimpešti daje jasan pravac

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je u gostovanju na TV Hepi govorio o subvencijama za kupovinu bicikala. Radojičić je podsetio da se na konkurs javio znatno veći broj ljudi od 2.000, koliko može dobiti sredstva za ovu svrhu od Grada Beograda. 

– Subvencija po osobi iznosi 5.000 dinara i ja se radujem da su Beograđani pokazali veliku zainteresovanost na ovom konkursu. U Beogradu trenutno postoji 100 kilometara biciklističkih staza, a planiramo da za deset godina bude izgrađeno 500 kilometara. Tokom „Evropske nedelje mobilnosti”, koja je upravo završena, sproveli smo kampanju podizanja svesti građana o važnosti korišćenja nemotorizovanih vidova kretanja. Daljom izgradnjom infrastrukture unapređujemo urbanu mobilnost i brinemo o očuvanju životne sredine – rekao je prvi čovek Beograda dodajući da će insistirati na tome da se za sledeću godinu obezbedi još više sredstava u budžetu za subvencije za kupovinu bicikala.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da plan razvoja Beograda ide u pravcu daljeg spuštanja Beograda na reke. 

– Izgradnja linijskog parka je deo ovog plana i pružaće se od Beton hale do Pančevačkog mosta u dužini od 4,8 kilometara. Idejno rešenje je radilo 55 naših mladih arhitekata i u ovom trenutku je u pripremi tehnička dokumentacija za realizaciju prve faze ovog projekta. U planu  je izgradnja i Biokampusa na Voždovcu, u okviru kojeg će biti izgrađena zgrada Biološkog fakulteta, kao i Centar za genetička istraživanja. Beograd vodi brigu o univerzitetskom razvoju grada, cilj je da zadržimo mlade ljude da ostanu i iskoriste stečeno znanje radeći u svojoj zemlji. Kao gradonačelniku prioritet mi je da se Beograd razvija u pravcu zdravog grada sa najboljim uslovima za rast i razvoj dece i mladih. 

Govoreći o pravcima razvoja na kojima je insistirao od prvog dana i svojoj viziji Beograda kao zdravog, zelenog grada i grada po meri dece i mladih, kao i neophodnosti stvaranja uslova da mladi ostanu ovde, žive i rade u odličnim uslovima, gradonačelnik Radojičić se osvrnuo na izlaganje predsednika Srbije na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.

– Podsetio bih na izvanredno izlaganje predsednika Vučića, u kojem je posebno istakao da nam nema budućnosti ako ne vodimo računa o broju dece koja će se rađati, ali i o tome da toj deci pružimo dobru bazu za dalji rast, razvoj i obrazovanje – zaključio je prvi čovek Beograda.