ponedeljak, 18. oktobar 2021.

Stručna obuka radnika Centra za socijalni rad o trgovini ljudima

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas obuci stručnih radnika Gradskog centra za socijalni rad po pitanju trgovine ljudima, koja je održana u centrali ove ustanove u Ruskoj ulici. 

Sekretarka je podsetila da je danas 18. oktobar, Evropski dan protiv trgovine ljudima, a događaju su prisustvovale i direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović, kao i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević. 

– Obuka koja je danas organizovana namenjena je stručnim licima Centra za socijalni rad, kako bi se povećali njihovi kapaciteti i veštine u radu sa žrtvama trgovine ljudima. Takođe, trebalo bi da im obuka pomogne u prepoznavanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima. Grad Beograd daje kontinuiranu podršku u borbi protiv ovog oblika kriminala, uz zalaganje za nultu toleranciju kada je bilo koji oblik nasilja u pitanju, bilo da su u pitanju deca, odrasli ili stariji. Nažalost, tokom prošle godine na teritoriji Beograda identifikovano je 17 žrtava trgovine ljudima – desetoro dece i sedam odraslih – rekla je Nataša Stanisavljević. 

Ona je dodala da je zbog toga veoma važno da svako od nas da doprinos ovoj borbi i apelovala da svaki slučaj eventualne eksploatacije ili trgovine ljudima bude prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

– Jedan poziv nekom može bukvalno da spasi život. Stručni radnici Centra za socijalni rad nakon prijave izlaze na teren i preduzimaju mere iz svoje nadležnosti. Takođe, profesionalci iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima pomažu žrtvama da prevaziđu situaciju u kojoj su se našli. Grad Beograd će u narednom periodu nastaviti da preduzima mere i aktivnosti u cilju kontinuirane borbe protiv svih oblika trgovine ljudima, uz apel da se posebna pažnja obrati na decu i sve oblike nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja najmlađih. Važno je da se obrati pažnja i na radnu eksploataciju dece, prosjačenje i rane brakove, jer su sve to potencijalni oblici trgovine ljudima – istakla je Nataša Stanisavljević. 

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović je rekla da je jedini mogući odgovor društva i države organizovana borba protiv ovog vida kriminala. 

– Stalna edukacija stručnih radnika, alarmiranje javnosti putem medija i umrežavanje svih institucija, od lokalnog do međunarodnog nivoa, predstavlja jedini mogući odgovor u ovoj borbi. Deca su najviše pogođena jer se koriste u raznim vidovima eksploatacije, poput besplatne radne snage ili prosjačenja, a moramo da budemo svesni da žrtva ipak može da bude bilo ko – rekla je Zorica Pavlović. 

Aleksandra Ljubojević je istakla da Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima predstavlja centralnu ustanovu u sistemu podrške žrtvama, kao i da pruža podršku kroz direktni rad, rad na prevenciji i unapređenju zaštite. 

– Prošla godina je bila izuzetno teška, što se ogleda u broju identifikovanih žrtava, kojih je u Srbiji bilo 57, što je oko 40 više u odnosu na 2019. godinu. Trend se ove godine povećava i za devet meseci imamo identifikovane 34 žrtve. U toku godine prosečno imamo od 150 do 200 prijavljenih slučajeva potencijalnih žrtava trgovine ljudima. To znači da praktično na svaka dva dana neko u Srbiji obavesti Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima da sumnja na slučaj trgovine ljudima – rekla je Aleksandra Ljubojević.