utorak, 19. oktobar 2021.

Vesić: Grad rešava probleme slepih i slabovidih osoba u javnom prevozu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se danas u Starom dvoru sa predstavnicima udruženja slepih i slabovidih osoba, a kako je tema bila gradski prevoz, u razgovoru su učestvovali i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, resorna sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te predstavnici GSP-a, sindikata ovog preduzeća i kompanije „Kentkart”. Vesić je podsetio da mu je na probleme u korišćenju javnog prevoza ukazano prošle nedelje kada je obeležavan Dan belog štapa, zbog čega je i iniciran ovaj sastanak.

– Ovo je bila prilika da se direktno od slepih i slabovidih osoba čuje sa kakvim se problemima suočavaju i da se razgovara o tome šta kratkoročno može da se uradi kako bi im javni prevoz bio dostupniji, a šta na srednje i duže staze. Ono što odmah možemo da uradimo jeste to da se da nalog Sekretarijatu za saobraćaj da ponovo stavi u funkciju sve zvučne raskrsnice jer su, nažalost, mnoge od njih isključene zbog pritužbi građana koji žive u okolini, a koji bi mogli da imaju razumevanja. Drugo, „Kentkart” će dobiti zadatak da stavi u funkciju sve validatore kako bi se na svakoj stanici čuo zvučni signal i kako bi slepe i slabovide osobe znale koja je trenutna i sledeća stanica – naveo je Vesić.

On je precizirao da su se predstavnici ovog udruženja pohvalno izrazili prema većini vozača jer često pomažu, ali je dogovoreno da se napravi i svojevrsna edukacija vozača o senzibilnosti prema ovim osobama kako bi se razumele njihove potrebe. Posebno je ukazano na stanicu „Zeleni venac”, gde je velika frekvencija autobusa, s planom da se zvučnim signalom objavljuje kada koji autobus dolazi, na čemu će se raditi u narednom periodu.

– Beograd je sa „Telekomom” potpisao ugovor o „smart sitiju”, a jedan od servisa biće i onaj za pomoć osobama sa invaliditetom u javnom prevozu. Oni će učestvovati u kreiranju tog servisa, a plan je da se napravi mobilna aplikacija prilagođena osobama sa invaliditetom da bi dobijali informacije kako najkraće da se kreću kroz grad, koji javni prevoz da koriste i slično. Ova aplikacija omogućila bi i da se osobe sa invaliditetom prijave da se nalaze u vozilu i na kojoj stanici silaze, o čemu bi bio obavešten vozač, ili da se prijave da se nalaze na određenoj stanici i da treba da koriste određenu liniju prevoza. Nadam se da će ta aplikacija biti puštena u rad najduže u narednih šest meseci – rekao je Vesić.

Podsetio je da su procene takve da oko deset odsto sugrađana ima neku vrstu invaliditeta, te da je veoma važno da se o tome razgovara.

– Moramo da pokažemo senzibilnost prema osobama sa invaliditetom i da učinimo sve da oni budu jednaki članovi društva. Mislim da smo napravili veliki pomak i da ćemo pokazati da je naš grad zaista bez barijera – zaključio je Vesić.

Nataša Stanisavljević kazala je da je reč o nastavku saradnje koji sekretarijat ima sa udruženjima slepih i slabovidih lica.

– Osnovni cilj jeste dalje unapređenje njihovog položaja. Zbog toga je dogovorena provera sve zvučne signalizacije na javnim saobraćajnicama i raskrsnicama, kao i zvučne najave u autobusima. Ono što će se rešavati posredstvom „smart sitija” jeste najava vozila javnog prevoza na stajalištima – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ovo je još jedan primer načina rešavanja problema, prilikom razgovora sa sugrađanima, navela je ona, i podsetila da prema procenama u Beogradu ima između tri i tri i po hiljade slepih i slabovidih lica.

Predsednik Udruženja slepih „Gledamo srcem” Boban Veličković je razgovor ocenio kao konstruktivan i kazao da je izuzetno zadovoljan kako je sastanak protekao. On je izjavio da razume da se problemi ne mogu rešiti „čarobnim štapićem” u danu, ali da je veoma važno da su naišli na razumevanje, te da će se neke stvari odmah učiniti, a neke su dugoročnije. Najavljen je ponovni sastanak za oko mesec dana kako bi se videlo šta je sledeći korak.